Nyheter

Högtryck på markanvisningar

Markanvisning.se kan konstatera att det råder ett högtryck på markanvisningsfronten inför sommaren. Kommunernas takt på nya inbjudningar är högre nu än under motsvarande tid för både 2022 och 2021, och genom våra många kommundialoger vet vi att fler tävlingar är på gång innan semestern.

Många av tävlingarna just nu har färdig detaljplan och ett snart genomförande, vilket visar på kommunernas fortsatta höga ambitioner i samhällsbyggandet och markverktygets viktiga roll.

– Vi fortsätter att hålla koll på markanvisningarna i Sverige under de stundande sommarmånaderna, både vad gäller markanvisningstävlingar och direktanvisningar. Snart kommer även årets andra Markrapport, vilken sammanfattar och analyserar marknadsläget på kvartalsbasis, bland annat vad gäller markpriser och tilldelningsmetoder. I det här nyhetsbrevet intervjuar vi Uppsala, som strax har inlämning i sin, och Sveriges, första klimatneutrala markanvisningstävling, samt presenterar Uppsalas nya exploateringschef, Sara Lundén.

På Markanvisning.se.s event ”Vem fick marken 2022?” konstaterades att andelen direktanvisningar utgjorde hela 60% av det totala markanvisningsflödet under fjolåret.

Markrapporten för Q1 visade att trenden fortsätter, då andelen direkttilldelningar har ökat till att nu utgöra 2/3 av beslutade markanvisningar.

En förklaring till den fortsatta ökningen av andelen direktanvisningar är att Stockholm hittills i år nått sin högsta markanvisningstakt på 5 år. Men man ser även en högre andel direktanvisningar nationellt, bland annat som resultat av återlämnade markanvisningar eller för kommuner vill i dialog förhandla fram förutsättningar som tryggar ett genomförande.

Foto: Pexels