Nyheter

Gästarbetare inom byggbranschen ökar kraftigt i Sverige

Utländsk arbetskraft som jobbar tillfälligt i Sverige fortsätter att öka kraftigt rapporterar sr.se idag. Under 2018 registrerades nära 107 000 personer, 34 000 fler än året innan, och de flesta kom från Polen.
Den starka byggkonjunkturen är en förklaring till ökningen.
– De har ökat med 50 procent ungefär jämfört med 2017, säger Arne Alfredsson, tillförordnad avdelningschef på Arbetsmiljöverket till sr.se.
Majoriteten av de som kommer till Sverige från andra länder för att arbeta tillfälligt gör det inom just byggbranschen. Två av tre jobbade inom bygg. visar Arbetsmiljöverkets statistik.
– Polen är ett av de länder som har skickliga hantverkare och polacker hittar du i stort sett överallt i Europa när det gäller bygg, så även i Sverige, fortsätter Arne Alfredsson till sr.se.
Arne Alfredsson på Arbetsmiljöverket tror att det finns ett mörkertal. Alla som arbetar i Sverige syns nämligen inte i statistiken.
– Vi vet inte om alla anmäler sig, förmodligen finns det ett mörkertal. Det handlar ju om den europeiska fria rörligheten där vi inte vet vilka som kommer till Sverige och i vilka syften man kommer hit. Det är enbart de som anmäler dig till registret som vi kan ha lite koll på.