Nyheter

LKF introducerar innovativ tvättstugeutrustning – hejdå mikroplaster

Tvättutrustningen filtrerade bort 15 kg mikroplast, sparade 130 000 liter varmvatten och 201 kg koldioxid.

Enligt mimbly.se konsumerar vi människor mikroplast som motsvarar ett kreditkort – varje vecka. Med rätt filter på tvättmaskinen kan vi stoppa vår andel mikroföroreningar att nå naturen.

Mimbox från Mimbly på besök i Lund

LKF introducerar en innovativ lösning i två gemensamma tvättstugor på Magistratsvägen i Lund. Den nya utrustningen renar vattnet under tvättprocessen och återanvänder det, vilket leder till minskad vattenförbrukning och färre mikroplaster i avloppsvattnet.

Filtrerade bort 15 kg mikroplast

Mimbox kallas utrustningen och kommer från företaget Mimbly.

– Vi är nyfikna på Mimbox och ville pilottesta det och samtidigt stötta utvecklingen för en hållbar boendemiljö, berättar Sofia Ekelin, distriktschef på LKF.

Hur mycket vatten kan vi spara och hur mycket mikroplaster kan vi filtrera bort?

– Hittills har vi sparat 15 kg mikroplast, 130 000 liter vatten och 201 kg koldioxid på de senaste 500 tvättarna. Det har visat sig att fungera bra, berättar Sofia.

Hur funkar Mimbox?

Själva tvättningen sker precis som vanligt men i stället för att vattnet direkt går ut i avloppet filtreras det i Mimboxen.

Vattnet renas från mikroplaster. Är vattnet tillräckligt rent från andra föroreningar så återbrukas det när tvättmaskinen behöver vatten igen. På så sätt får maskinen redan uppvärmt vatten. Mimbox kan spara upp till 70 procent av vattnet som används i en tvätt. I vårt pilottest ligger återvinningen på 44,5 procent.

Mikroplasterna i vattnet samlas upp i ett filter som töms med jämna mellanrum.

Mikroplaster – syntetiska fibrer

Mikroplaster är små (under 1 millimeter) men skadliga plastpartiklar som förorenar miljön och kommer från en mängd olika källor, inklusive skönhetsprodukter, stadsdamm och nedbrutna plastprodukter. Mikroplaster kommer också från syntetiska textilier. Varje gång dessa textilier tvättas släpps miljontals syntetiska fibrer (mikroplaster) ut från våra tvättmaskiner i vattendrag och hav.