Nyheter

Nordstan öppnar största snabbladdningsstationen för elbilar i Göteborg city

Nu slipper elbilsförare att åka utanför Göteborgs innerstad för att snabbladda. Vattenfall InCharge har installerat åtta laddpunkter för snabbladdning av elbilar i parkeringshuset i Nordstan köpcentrum, vilket också blir den största snabbladdningsstationen i centrala Göteborg. Nu kan Nordstan erbjuda full laddning på ungefär 20 minuter.

Vattenfall InCharge har samarbete med Nordstan och är operatör för deras befintliga cirka 200 laddare med en effekt på upp till 11 kW i Nordstans parkeringshus mitt i centrum. Att kunna erbjuda elbilsladdning skapar ett naturligt kundvärde och en enkelhet i vardagen för de som är ute och reser, handlar eller bor i närheten.

– Fler laddplatser på ställen som man ofta besöker underlättar övergången till fler elektrifierade fordon. Vårt fortsatta samarbete med Nordstan innebär att vi nu installerar Göteborgs största snabbladdningsstation. På bara 20 minuter har du laddat din bil, säger Patrik Drysén på Vattenfall InCharge, ansvarig för publik och kommersiell elbilsladdning.

Satsningen är ett led i Nordstans hållbarhetsarbete, där ett prioriterat mål är att bidra till den gröna omställningen av person- och godstransporter i city. Snabbladdarna i Nordstan har delfinansierats av Naturvårdsverket genom Klimatklivet och utrustningen har levererats och installerats av Vattenfall InCharge.

– Vårt parkeringshus är ett av stadens största, med 2 600 parkeringsplatser. Vår storlek och centrala placering mitt i stan gör att vi kan göra stor skillnad för att underlätta elektrifieringen av transporterna i city. Med stöd från Klimatklivet och ett gott samarbete med Vattenfall InCharge fick vi möjlighet att göra en större installation av snabbladdare. Förhoppningen är att de ska kunna bli fler under de kommande åren, säger Sebastian Mellqvist, teknisk förvaltare, Nordstan.

Nordstans nya station för snabbladdare finns på plan tre i parkeringshuset. De åtta uttagen är tillgängliga för alla elbilsägare, både yrkestrafik och privatkunder. Laddarna har en effekt på upp till 180 kW, drygt 10-15 gånger mer än vanliga laddstationer, vilket gör att det går snabbt att fylla sina batterier.