Nyheter

Villa Skog – Ett lågenergihus med ett högt läge uppe bland trädtopparna i samklang med naturen

Nu har ”Villa Skog” färdigställts på denna magiska naturtomt. Här har man byggt ett välplanerat och välisolerat lågenergihus som är ett med naturen. Skogen ligger in på knuten och från den stora gjutna uteplatsen med söderläge kan du blicka ut över trädtopparna.

Detta ladhus är byggt med respekt till naturen och har en närmast underhållsfri trädgård som består av skogsmattor och Sedum. Materialen är sobra och få till antalet vilket skapar en harmoni där betong möter puts och trä. Huset är uppfört med extra isolering i såväl ytterväggar som i vindsbjälklag, vilket innebär ett boende med låga uppvärmningskostnader.

Projektet har genomsyrats av stor omsorg för detaljer. Ett exempel på detta är fasadfärgen som har tagits fram av en färgexpert för att matcha de omkringliggande träden i nyansen.

Det är svårt att sammanfatta alla de värden som finns på denna plats och i hemmet som skapats här, men om det är någon som kan det så är det arkitekt Jorian Egge som har ritat huset.

”Planlösningen är en variant av det mest uppskattade enplanshuset som togs fram av byggfirman Sjöberg & Thermé, där min yrkesbana gick från snickare till in-house arkitekt. Genom Carporten och huvudbyggnadens norra fasad skär en centrumlinje. En relation sinsemellan som skapar både ett publikt rum på entrésidan, samtidigt som passagen mellan byggnaderna leder in till den privata trädgården och uteplatsen på husets södra sida. En rymlig öppen planlösning med siktlinjer i alla väderstreck kombinerat med mjuka övergångar till de privata delarna, skapar utrymmen att både umgås och dra sig tillbaka i. Det stora fönsterpartiet i kök/vardagsrum kommer verkligen till sin rätt på den insynsskyddade tomten. En platsgjuten uteplats i betong med en pergola skapar ytterligare ett rum innan tomten sluttar brant och utsikten tar över”, skriver Jorian Egge.

Huset är uppfört på en isolerad betongplatta på mark och värms upp med vattenburen golvvärme via en frånluftsvärmepump. Till frånluftsvärmepumpen hör även en värmeåtervinningsenhet. Golvvärmen kan styras med olika termostater i olika rum.

I husets torra utrymmen fungerar betongplattan som husets golv (som är glättad och impregnerad utan golvlister) med undantag för Master Badroom och utrymmet mellan Master Bedroom och badrummet, där en heltäckningsmatta läggs in. Innertaken är i samtliga utrymmen från Moelven Trend och är vitvaxat.

Den invändiga väggbeklädnaden (i alla torra utrymmen) är gipsputsade väggar utan lister. I huset har flertalet ljusintallationer gjorts, däribland fasadbelysning, spotlights i våtrum, kök/vardagsrum och spotlights i fönster- och ytterdörrsnischer.

Takhöjden är ca 2,7 meter i hela huset.