Nyheter

Bonas ägare tilldelas Näringslivsmedalj av det Kungliga Patriotiska Sällskapet

Malmöföretaget Bonas ägarfamilj tilldelas Kungliga Patriotiska Sällskapets näringslivsmedalj för sina berömvärda, individuella insatser inom svenskt näringsliv. Utmärkelsen sker tack vare Bonas arbete att som svenskt familjeföretag förse resten av världen med produkter som förlänger golvens livstid.

Vid en ceremoni på Moderna Museet i Stockholm fick Bonas ägare Bertil Edner och Britt-Marie Forsberg ta emot det Kungliga Patriotiska Sällskapets näringslivsmedalj från Prinsessan Christina.

Malmöföretaget Bona grundades 1919 av livsmedelshandlaren Wilhelm Edner och fyra generationer senare är företaget en ledande leverantör av produkter för renovering och underhåll av golv.

Företaget leds idag av syskonen Bertil Edner och Britt-Marie Forsberg, som båda är verksamma inom företagets styrelse. Genom åren har Bona cementerat sin position som föregångare i branschen, där innovation och hållbarhet ständigt varit starka drivkrafter i Bonas strävan att förnya och förbättra sitt erbjudande.

Med huvudkontor i Malmö bedriver företaget verksamhet i 90 länder med fler än 700 anställda.

– Vi är stolta över vårt bidrag till den svenska industrin och tar emot medaljerna som representanter för både medarbetare och ägarfamiljen, säger Britt-Marie Forsberg.

Från det initiala fokuset på bonvax till dagens breda utbud av produkter och tjänster har Bona alltid haft som mål att skydda och försköna trägolv över hela världen. Företagets miljöengagemang sträcker sig långt tillbaka i tiden, och som ett bevis på detta lanserades världens första vattenbaserade golvlack redan på 1970-talet. Idag erbjuder Bona en komplett lösning för golvvård, stöttad av Bona-certifierade hantverkare.

– Att bli erkänd genom denna prestigefyllda utmärkelse är inte bara en stor ära för oss, utan även ett tecken på att vi är på rätt väg. Vår vision är att fortsätta leda vägen mot en mer hållbar framtid för trägolvsbranschen, säger Britt-Marie Forsberg.

På bilden: Näringslivsmedaljen 2024 (fr. vänster): Britt-Marie Forsberg (Bona); Prinsessan Christina, fru Magnuson; Gustaf Edner (son till medaljören Bertil Edner, Bona)

Foto: Jonas Ekströmer / TT. © Kungliga Patriotiska Sällskapet 2024.