Nyheter

Byggnads stämmer byggbolag för sexuella trakasserier

En kvinna arbetade som uthyrd till ett bolag i byggbranschen, där hon under en konferens blev utsatt för sexuella trakasserier. När kvinnan slog larm ville företaget att hon skulle ”prata igenom händelsen” med chefen som utsatt henne.

Nu stämmer Byggnads bolaget på 350 000 kronor för kränkning och förlorad arbetsinkomst.

– Sådant här ska inte för förekomma i vår eller någon annan bransch, och företagets sätt att hantera det är under all kritik. Vi kommer att göra allt vi kan för att ge vår medlem upprättelse, säger Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare.

Det var under en konferens i oktober förra året som platschefen blev allt mer påstridig, för att sedan sent på natten ta sig in i kvinnans rum och sexuellt trakassera henne.

Händelsen påverkade kvinnan så negativt att hon blev sjukskriven. Hon kontaktade HR och platschefens närmaste chef och berättade om vad som hade hänt. Företaget försökte då vid flera tillfällen i stället arrangera ett möte mellan kvinnan och platschefen för att ”prata igenom händelsen”.

Kvinnan gjorde en polisanmälan, men trots detta och att företagets moderkoncern konstaterat att ”det finns mycket som talar för” att kvinnan utsattes för sexuella trakasserier. Samt att chefen ”agerat på ett mycket olämpligt sätt” och rekommenderade arbetsrättsliga åtgärder. Så meddelade företaget att kvinnan måste jobba vidare med samma chef om hon ville vara kvar på bolaget.

När hon meddelade att hon inte kunde tänka sig att arbeta under honom så avslutade bolaget hennes uppdrag.

Byggnads hoppas att rättsprocessen blir en väckarklocka för hela branschen.

– Det är tydligt att företaget inte har tillräckliga rutiner eller kunskap om hur man hanterar de här frågorna. Det här måste bli en tydlig signal till hela branschen om att sexuella trakasserier får aldrig sopas under mattan, avslutar Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare.

På bilden: – Det är tydligt att företaget inte har tillräckliga rutiner eller kunskap om hur man hanterar de här frågorna. Det här måste bli en tydlig signal till hela branschen om att sexuella trakasserier får aldrig sopas under mattan, säger Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare