Nyheter

Från snowboardåkande snickare till platschef

Med över 25 års erfarenhet av byggbranschen kände Andreas Nordanvidd en längtan att vidareutvecklas i karriären. Nu studerar han till platschef inom samhällsbyggnad hos YH Akademin – en distansutbildning anpassad för yrkesverksamma.

Andreas är 45 år och bor i Gällivare tillsammans med sin fru. Han började som snickare för 25 år sedan och har under sin karriär bland annat arbetat i Kanada på Highway 99, och han har även hunnit med att tävla bland världseliten i snowboard.

Efter några år som snickare på TN BYGG, som även är hans nuvarande arbetsgivare, sökte han en tjänst som projekt-/arbetsledare inom företaget.

– Efter ett par år började jag känna att kroppen tog stryk av byggjobbandet. Att jobba med ledarskap och leda människor är det roligaste jag vet, och eftersom jag alltid vill framåt och lära mig nya saker så passade det mig som handen i handsken att ta ett kliv framåt i byggbranschen, säger Andreas Nordanvidd.

Kvalitetssäkrad av företag från branschen

Efter några års erfarenhet av att leda projekt hade Andreas en längtan om att vidareutveckla sitt ledarskap. Det var då han hittade YH Akademins utbildning platschef inom samhällsbyggnad.

– Genom det flexibla upplägget kan de studerande ta med sig sina nya färdigheter direkt ut i sina jobb. Utbildningen är framtagen i nära samarbete med näringslivet och anpassad för yrkesverksamma genom att vara helt på distans med seminarier som hålls under sen eftermiddag, säger Anna Munters som är utbildningsledare på YH Akademin.

Utbildningen är en vidareutbildning på deltid för individer som haft en arbetsledande eller projektledande roll i minst 3 år inom bygg och anläggning.

– Det som lockade mig med utbildningen var att föreläsningarna är förlagda till kvällstid så att man kan arbeta parallellt med studierna, vilket var helt avgörande för att jag skulle kunna gå utbildningen parallellt med mitt heltidsjobb. Utbildningen är dessutom kostnadsfri och kurslitteraturen är digital, vilket känns väldigt generöst. Jag uppskattar också det breda sättet som inlärningen sker på, där vi får ta del av och medverka i både föreläsningar, diskussioner, workshops i grupp och olika individuella inlämningsuppgifter, förklarar Andreas.

”Jag kunde direkt applicera kunskapen i mitt arbete”

Som platschef har du en central roll i alla typer av byggprojekt, med både administrativa och praktiska arbetsuppgifter. Platschefen bygger projektteamet av arbetsledare, yrkesarbetare och andra kompetenser såsom entreprenadingenjörer, inköpare och underentreprenörer. Utbildningen innehåller kurser som är centrala för en chefsroll inom byggbranschen, bland annat kommunikation, ledarskap, förhandlingsteknik, KMA och byggstyrning.

– Jag har både fått ett bredare perspektiv men samtidigt en djupare förståelse inom de områden som vi har läst, och jag kunde omgående applicera kunskapen i mitt arbete. Jag ser redan nu att den här utbildningen kommer påverka mig i en väldigt positiv riktning i karriären, och att jag bygger på min kompetens för att kunna kliva på en platschefsroll eller andra ledande position framöver, vilket jag ser framemot redan nu, berättar Andreas.

En utbildning anpassad för yrkesverksamma

Utbildningen sker på distans och har ett flexibelt upplägg.

– Att studera på distans fungerar väldigt bra för mig, och plattformen vi använder är smidig. Det är skönt att kunna sitta i sitt eget hem, eller på jobbet och samtidigt vara på föreläsning. Jag har kommit överens med min arbetsgivare om att få studera några timmar per vecka på jobbet om utrymme finns då vi har flextid, och utöver det så blir det ett par timmars studier varje kväll och mer på helgerna. För att lyckas med utbildningen så upplever jag att det krävs en hel del självdisciplin och struktur då mycket av studierna sker på egen hand, förklarar Andreas.

Att studera till platschef känns helt rätt

Att ta nästa steg i karriären och vidareutveckla sig till platschef är ett beslut som känns helt rätt för Andreas.

– Jag vill varmt rekommendera alla därute som funderar på att vidareutveckla sig att våga göra det. Jag var själv tveksam i början till att byta spår efter 25 år som snickare, men jag har inte ångrat en sekund att jag tog steget vidare, vecklade ut vingarna och hoppade på denna utbildning.