Nyheter

Automatiserad uthyrning, går det?

Text: David Lindblom, ONEcore

Genom öppen källkod och viljan att dela med sig arbetar Mimer intensivt för att återta kontrollen över sin egen data och processer.

David Lindblom, produktägare för ONECore bloggar om hur små och viktiga steg tas mot det som ska bli Mimers nya digitala verksamhetssystem:

Just nu pågår en digital resa på Mimer. Vi arbetar intensivt för att skapa en framtidssäker och interoperabel IT-miljö. Med avstamp i vårt behov att återta vår egen data och processer bygger vi nu ett eget digitalt verksamhetssystem, en helt ny plattform, med namn ONECore. Namnet ONE återspeglar Mimers värderingar: ”Omtanke, Nytänkande & Engagemang” och Core representerar kärnan där data och processer strömmar.

Med öppen källkod hoppas vi kunna dela framsteg med andra. Det gör vi via vår Github. För två dagar sedan lanserade vi den första byggstenen och funktionaliteten – en automatisering av flödet för att hyra ut våra Poängfria bilplatser.

Små steg och stora framgångar

Att hantera en Poängfri bilplatsansökan krävde tidigare mycket tid och manuellt arbete. Processen kunde ta en uthyrare upp till 20 minuter per bilplats. På det tillkom de dagar det tog för kunden att få sitt kontrakt.

Jag listar alla moment för att du ska förstå hur processen såg ut;

Kontroll av betalningsförmåga: Handläggaren behövde granska både tidigare betalningar till oss som hyresvärd och göra externa kreditupplysningar.

Kontroll av interna regler: Handläggaren kontrollerade hur många bilplatser en kund fick ha inom ett specifikt område.

Erbjudande till kunden: Ett erbjudande om bilplats skickades till kunden, som hade några dagar på sig att svara.

Kontraktsändring: Om kunden svarade ja, skickades ett kontrakt manuellt för signering digitalt.

I vår nya plattform är nästan hela processen automatiserad och sker med minimal handpåläggning för våra uthyrare. Kunderna får besked direkt om de har fått kontraktet i samband med att de skickar in sin ansökan.

Detta innebär att processen nu ser ut så här;

Kontrollen av betalningsförmåga sker automatiskt, både mot interna system och kreditupplysningsföretag.

Reviderade verksamhetsregler: Inga köpoäng krävs längre för att hyra en ”extern bilplats”, och kunder får ha flera bilplatser i områden med tillräcklig tillgång.

Manuell kontraktshantering: På grund av tekniska skäl med det befintliga hyresavtalssystemet, behåller vi steget att skicka det digitala kontraktet manuellt. Men även detta steg kommer att automatiseras inom en snar framtid.

Hur gick då lanseringen? Jo, onsdag 15 maj klockan 12:05 kopplade vi på uthyrningen av Poängfria bilplatser via mimer.nu mot vår nya plattform. Klockan 12:14 hade vi hyrt ut den första bilplatsen. Två dagar senare har vi hyrt ut 9 bilplatser med minimal manuell handpåläggning.

Framtida utveckling

Det här var det första steget av många mot Mimers automatiserade uthyrningsprocess. I nästa steg undersöker vi hur vi ska implementera ett automatiskt flöde för bilplatserna i våra områden. Här har vi färre tillgängliga platser och köpoäng krävs.

Vi som jobbar med ONECore ser fram emot att fortsätta utveckla och förbättra våra system för att erbjuda en smidig och mer effektiv upplevelse för våra hyresgäster. Är du nyfiken på arbetet är du varmt välkommen att kontakta mig. Jag vill också passa på att tacka alla i teamet som sett till att vi nu gjort vår första leverans.