Nyheter

Sensorer övervakar hur sponten mår

SmartSheetPile är ett system där en spontvägg övervakas i realtid av flera sensorer som mäter olika parametrar. Data samlas in och överförs via 4G/Wi-Fi till en molnbaserad databas, där den kan ses i realtid på dator och mobil eller matas in i en digital tvilling av den aktuella konstruktionen.

– När informationen från sensorerna överförs till molnet går det att tillföra information från andra källor som satelliter, omgivande konstruktioner med mera. Sedan använder vi AI-algoritmer för att analysera all data så att de kan sammanställas för att förutse och förebygga skador på spontväggen, sa Abir Gallala som är affärsutvecklare på Arcelor Mittal när hon presenterade systemet på Grundläggningsdagen.

SmartSheetPile ger information om hur spontväggen mår och kan varna vid oavsiktliga händelser. Systemet är modulärt så att användaren kan välja vad som ska övervakas på spontväggen. Det kan vara korrosion och materialförlust, lutning, positionsförändring, deformation, marktryck, vibrationer, last med mera.

Varnar vid skador

Korrosion är en av de viktigaste aspekterna att övervaka för en stålspont, eftersom det är direkt relaterat till konstruktionens återstående livslängd. Korrosionssensorer ger realtidsinformation om förlusten av tjocklek över tid.

Det går även att övervaka den omgivande markens lutning, sättningar, grundvattennivåer, nivå på vattendrag, temperatur med mera.

– Systemet skickar en varning när en skada uppstår och exakt var skadan är, när den startade och hur stor omfattningen är. Då kan man besluta om det behövs akut underhåll eller andra åtgärder. Det minskar även behovet av manuella inspektioner.

En varning skickas även om systemet förutser att något ska hända. Det kan vara att vattennivån stiger och det finns risk för översvämning. Eller om något påverkar grundläggningen för ett brofäste.

– Genom tidig varning kan förebyggande underhåll planeras in. Man kan även ta beslut om det fortfarande är säkert att använda en konstruktion. På en bro till exempel kan trafikmängden reduceras i väntan på underhåll, sa Abir Gallala.

Förutser problem

Systemet hjälper anläggningsägaren att ta välgrundade beslut om underhåll eller förebyggande åtgärder, vilket minskar underhållskostnaderna. Systemet optimerar även användningen av konstruktioner så att outnyttjad kapacitet kan tas till vara.

Dessutom kan systemet med hjälp av AI analysera insamlade data och identifiera sambanden mellan de olika övervakade egenskaperna och parametrarna, och på så sätt förutsäga kommande kritiska problem och optimera underhållsplanen för att förhindra dessa.

– När SmartSheetPile kombineras med en digital tvilling av konstruktionen får man en modell med information för att förbättra driften, tillförlitligheten och hållbarheten på en konstruktion. Eftersom all data kan sparas från dag ett, går det när den förväntade livslängden uppnåtts se konstruktionens exakta kondition. Då kan beslut tas om den kan användas längre än förväntat och ge den längre livslängd, påpekade Abir Gallala.

En annan fördel med systemet är att den data som samlas in från en spontvägg kan användas av konstruktörer och forskare för att bättre förstå hur spont beter sig i olika förhållanden. Den kunskapen kan leda till bättre och säkrare konstruktioner, minska materialåtgång och i förlängningen även minskade utsläpp.

På bilden: På Grundläggningsdagen berättade Abir Gallala från Arcelor Mittal om systemet SmartSheetPile. Med sensorer på sponten kan skador på en spontvägg upptäckas i realtid samtidigt som systemet kan förutse och förebygga skador

Bild: Lars-Olof Tandberg