Nyheter

Strawberry utökar hotellportföljen i Finland genom Helsingfors tidigare stadsfängelse

Det är en bit av Helsingfors historia som nu mycket påtagligt blir en del av hotellkoncernen Strawberrys hotellportfölj i Finland. Det välkända tidigare stadsfängelset på Skatudden, beläget vid havet precis intill Salutorget och Helsingfors centrum, blir Strawberrys femtonde hotell i den finska huvudstaden.

2002 stängdes det välkända fängelset i Helsingfors och den sista fången släpptes ut. Fem år senare, efter en omfattande ombyggnad, hade fastigheten transformerats till ett hotell och fylldes återigen med människor.

Fångdräkter, vatten och bröd byttes till en mångfald av gäster och inbjudande rätter på menyn. Byggnadens och platsens omvandling som initierades och förverkligas av Primehotels har sedan öppning mottagit ett flertal utmärkelser inom design, service och upplevelser. Nu lämnas stafettpinnen över till Strawberry som med start den 2 maj fortsätter utvecklingen av verksamheten och gästupplevelsen.

– Vi älskar platser med unik historia som är fyllda av berättelser och händelser. Hotel Katajanokka är en sådan plats och jag är oerhört glad över att vi nu kan fortsätta utveckla platsen och hotellet till att även fortsättningsvis skapa historia och minnen. Hotellet blir också ett fint tillskott till vår hotellportfölj i Helsingfors, perfekt beläget vid havet och färje- och båttrafiken samtidigt som det är gångavstånd till mycket av det bästa Helsingfors har att erbjuda. Det här är en mycket bra dag som jag vet kommer glädja våra hotellgäster, säger Petter Stordalen, ägare till hotellkoncernen Strawberry.

Det 106 rum stora hotellet präglas av sin ursprungliga verksamhet som fängelse med anor tillbaka till 1837. Den stora hallen, det yttre skalet och de omgivande röda tegelväggarna, skyddas av Museiverket. Idag är Hotel Katajanokka ett modernt livsstilshotell som förutom fem mötesrum, bankettsal också har bastu, gym och restaurang i unika historiska omgivningar och med S-Bank Property non-UCITS Fund som stolt fastighetsägare.

– Vi får nu en stor och långsiktig aktör som ansvariga för att driva och utveckla hotellet och verksamheten vidare. Ett hotell som Katajanokka kräver inte bara kunskaper i hotelldrift utan också intresse, engagemang och förståelse för lokal historia och möjligheterna det innebär. Strawberry är ett bolag som har stor erfarenhet av den typen av arbete och driver sedan tidigare hotell i motsvarande byggnader, säger Fund Manager Tiia Vuolle, S-Bank Fund Management Ltd.

Hotel Katajanokka kommer att bli del av Strawberrys hotellkedja Clarion Collection med över 50 hotell i Sverige, Norge och från och med maj Finland. Det blir hotellkedjans första hotell i Finland.

– Clarion Collection är en riktig hotellfavorit bland våra stamgäster. År efter år har de vunnit pris som årets hotellkedja i både Sverige och Norge och mycket av uppskattningen ligger i att hotellkedjan specialiserat sig på hotell i fastigheter med en unik historia. Vi har gäster som varje dag fascineras av att tillbringa sin tid hemifrån i byggnader som tidigare varit bankkontor, mekanisk verkstad, bageri eller möbelfabrik. Hotell som osar historia och det gör inte upplevelsen sämre av att både eftermiddagsfika och kvällsmat ingår i hotellövernattningen, säger Erika Ehrnrooth, COO Strawberry Finland.

De delar som kännetecknar hotellkedjan Clarion Collection som exempelvis eftermiddagsfika och kvällsmat kommer att implementeras gradvis den närmaste tiden.

Alla anställda på Hotel Katajanokka kommer att fortsätta sin anställning i Strawberry och gästernas befintliga bokningar övertas i sin helhet av Strawberry.

Hotellfakta:
Hotelloperatör: Strawberry
Hotellkedja: Clarion Collection
Lojalitetsprogram: Strawberry
Antal hotellrum: 106 st
Restaurang där kvällsmat och eftermiddagsfika samt frukost ingår för hotellets övernattande gäster.
Möten: 5 mötesrum för sällskap från 2 till 24 personer samt en stor banketthall för upp till 130 personer.
Gym
Bastu
Fastighetsägare: S-Bank Property non-UCITS Fund, managed by S-Bank Fund Management Ltd.