Nyheter

Förenklat och förbättrat Focus Ds akustiktak

Ecophon uppdaterar det populära akustiktaket Focus Ds med ett nytt bärverk för snabbare och enklare montering. Det nya systemet är en uppskattad förbättring för montörer som även innebär över en femtedel lägre total klimatpåverkan och ännu bättre akustikprestanda

Focus Ds är en akustiklösning med dolt bärverk och symmetriskt fasade kanter som ger taket ett slätt utseende. Systemet har länge varit uppskattat både för sin exklusiva design och smidiga integrering av armaturer och ventilation. Samma fördelar gäller även med det uppdaterade bärverket, fast med ännu enklare montering.

– Även om resultatet har varit uppskattat så har monteringen varit utmanande. Nu har vi gjort det mycket enklare, vilket sparar värdefull tid för projektet, säger Viktor Olsson, produktchef på Ecophon.

Det förenklade systemet med tvärprofiler har färre komponenter och flera innovativa funktioner inbyggda. Distansprofil behövs inte längre för montering av mindre och medelstora absorbenter. Hög precision och stabilitet uppnås över tid tack vare den nya T24 PL-profilens låsfunktion, Precision Lock, som är mer än 75 procent starkare än vanliga profiler.

– Det tidigare systemet finns kvar och kommer fortfarande att krävas för större absorbenter. Den nya huvudprofilen med Precision Lock används även för detta system, vilket gör det mer ergonomiskt men fortfarande lika robust, säger Thomas Nilsson, Senior Development Engineer, Ecophon.

Andra viktiga förbättringar i det nya systemet rör klimatpåverkan och akustik. Materialsammansättningen i både absorbent och profiler har optimerats för att sänka vikten, vilket gör dem lättare att skära, klippa, bära, montera och transportera.

Kombinerat med lägre materialåtgång vid tillverkningen ger den minskade vikten betydande klimatbesparingar under produktens hela livscykel. Därtill har ljudabsorptionen höjts från αw 0,90 till 0,95 (vid konstruktionshöjd 200 mm).

– Kommentarer från montörer som har testat systemet visar att vi har lyckats med vår ambition: att behålla allt som var bra med det tidigare systemet – stabilitet, precision och utseende – samtidigt som vi avsevärt förenklar hantering och montering. En montör sa spontant att det var det bästa bärverk han hade sett på 40 år, avslutar Thomas Nilsson, Senior Development Engineer, Ecophon.