Nyheter

Så kan fastighetsägare ta kontroll över inomhusklimatet och minska sina värmekostnader

Många byggnader använder för mycket energi, helt i onödan. En klassisk bov i dramat är uppvärmningen. Därför hjälper företaget Nrlyze fastighetsägare genom att digitalisera fastighetsdriften. Sensorer och automatiserad analys är tekniken som gör det möjligt att hänga med i svängarna och anpassa energianvändningen – direkt: ”Våra kunder minskar sina energikostnader med 10–20 procent”, säger grundare och vd Lars Hansson.

Nrlyze erbjuder olika lösningar som löpande ser till att fastighetens energisystem fungerar på topp. Måndagen den 11 mars delar Lars Hansson sina bästa tips på ett webbinarium för fastighetsägare som är nyfikna på digitaliseringens möjligheter.

– Jag kommer fokusera på vikten av att mäta sin energianvändning och att ha rätt verktyg för att agera på den information som samlas in, säger han.

Passar stora som små fastighetsägare

Det spelar ingen roll om du har en fastighet med tre enheter eller trehundra, menar Lars Hansson, investeringskostnaderna är låga oavsett.

– Besparingspotentialen är lika stor per lägenhet eller lokal oavsett fastighetens storlek, säger han. Digitalisering har flera fördelar förutom energibesparing, du får kontroll över fastighetsklimatet, det kan underlätta styrelsearbetet i en bostadsrättsförening och minska andra driftkostnader, exempelvis undvika felsökning på plats av en systemtekniker.

”Elektrifieringen kommer kräva väldigt mycket energi”

Till sina arbetslivserfarenheter kan Lars Hansson, i grunden civilingenjör, räkna en flerårig teknikkarriär i fastighetsbranschen. Det var när han klev in i en ledarskapsroll hos batteritillverkaren Northvolt, 2017, som företagsidén till Nrlyze föddes.

– Jag förstod att elektrifieringen och elbilsladdningen kommer kräva väldigt mycket energi, säger han. Med min kunskap om hur dåligt styrda många fastigheter är insåg jag att det går att minska energianvändningen ordentligt, till låg kostnad, genom att digitalisera driften av till exempel värmesystem.

Kostnadsfri webbinarieserie för fastighetsägare

Digitalisering i fastighetsbranschen – vägen till AI heter den första av tre fristående delar i en kostnadsfri webbinarieserie för fastighetsägare som vill öka sin kunskap om digitalisering och samtidigt minska sin energianvändning. Webbinariet arrangeras av NRGIZE, Fastighetsnätverk Sörmland, Fastighetsnätverk Västmanland och Energikontoret i Mälardalen och medfinansieras av Europeiska unionen.