Nyheter

Celsa Nordic ingår i ett samförståndsavtal med Nobel Center-projektet

Det nya Nobel Center som kommer byggas i centrala Stockholm, siktar på en ambitiös hållbarhetsprofil. Mot bakgrund av detta har Nobel Center-projektet valt klimateffektivt armeringsstål från Celsa Nordic. Planerad byggstart är 2027.

Ambitionen är att genomföra projektet på ett hållbart sätt med bästa tillgängliga produkter och kunnande. Projektet har därför ett interesse av att säkra tillgången av armeringsstål och andra hållbara byggmaterial.

– Vetenskapen bekräftar gång på gång att världen står inför en akut klimat- och miljökris, säger Vidar Helgesen, verkställande direktör för Nobelstiftelsen.

– Flera Nobelpris har delats ut både för att belysa detta hot och fõr innovationer fõr att motverka det. När vi bygger ett nytt hus för vetenskap, kultur och dialog i Stockholm vill vi gõra det i samklang med vetenskapen. Projektet Nobel Center söker därför nya lösningar för materialanvändning och återvinning för att minimera klimatpåverkan. Celsa Nordic tillhandahåller hållbart och klimateffektivt armeringsstål. Inom Celsa Nordic ingår: Celsa Armeringsstål – ledande producent av armeringsstål i Norden med smältverk och valsverk i Mo i Rana; Celsa Steel Service – armeringsprodukter i Norge, Sverige, Finland och Danmark; samt Celsa Nordic Recycling – återvinningsföretag som verkar i Sverige.

Celsa Nordic återvinner järnskrot som används för tillverkning av armeringssstål. Produktionen sker i en ljusbågsugn vilken är den mest hållbara tillgängliga tekniken. Energin som används är baserad på ren, förnybar vattenkraft. I slutet av 2026 kommer armeringsstål även tillverkas med hjälp av vätgas. Celsa Nordic är en del av Celsa Group som är den ledande tillverkaren av cirkulärt stål med låga utsläpp, och står för den största cirkulära värdekedjan i Europa.

– Vi är väldigt stolta över att vara en del i detta viktiga projekt. Vi har stor respekt för Nobelpriset och arbetet som utförs kring det. Därför är vi stolta att kunna bidra till det nya Nobel Center som blir hjärtat för utställningar, möten och evenemang i Alfred Nobels anda, förpackat i ett hållbart och klimateffektivt hus, helt i linje med den tid vi lever i, säger Susanne M. Nævermo-Sand, hållbarhetschef och strategi.