Nyheter

NYAB erhåller totalentreprenad nya industrilokaler på Luleå Industripark

NYAB kommer att uppföra ny industrilokal åt Duroc Rail och LKAB. Industrilokalen kommer att nyttjas till Duroc Rails verksamhet för hjulunderhåll till lok och vagnar, för att bidra till järnvägstransporternas effektivitet och förutsägbarhet i norra Sverige.

Ordern avser en totalentreprenad och påbörjas under mars 2024 med planerad inflyttning 2025.

NYAB har tidigare utfört markarbeten samt förprojektering för industrifastigheten. LKAB kommer att äga industrilokalen som hyrs ut till Duroc Rail. Byggnaden är i sin tur en del av den satsning LKAB gör för att möta den växande efterfrågan från de industrisatsningar som sker i Norrbotten som förlitar sig på transport på Malmbanan.

NYAB har i ett tidigt skede, i samverkan med Duroc Rail, anpassat fastigheten efter hyresgästens behov och önskemål kring funktionalitet. Under hela den första fasens skede har utvecklingen skett i nära samverkan.

– Snabbväxande Luleå Industripark spelar en viktig roll i industrins tillväxt och den gröna omställningen i norra Sverige. Det är glädjande att vi nu efter genomförda inledande arbeten får fortsatt förtroende från Duroc Rail och LKAB genom totalentreprenad av industrilokalen. Vi känner väl till området och ser fram emot att fortsätta samarbetet, säger Mikael Ritola, Senior Vice President på NYAB.

Duroc Rails verksamhet för underhåll av hjul bedrivs i dag på Svartön i Luleå och etablerades i staden för mer än 100 år sedan. I november 2023 kommunicerade LKAB att de blir delägare i Duroc Rail och har som avsikt att investera upp till 200 miljoner kronor för att uppföra nya industribyggnader på Luleå Industripark för Duroc Rails fortsatta verksamhet.