Nyheter

Fördubbling av solceller efter nya riktlinjer

Huddinges nya riktlinjer för solceller som infördes under 2023 fyller 1 år den 21 februari och under det första året har antalet godkända ansökningar mer än fördubblats.

 – Huddinge införde som första kommun i Sverige riktlinjer för att underlätta processen för att få bygglov för solceller på småhus i kulturmiljöskyddade områden. Vårt syfte var att ge Huddingeborna tydligare vägledning och nu, efter ett år med de nya riktlinjerna har vi sett mycket positiva resultat, säger Annie Östlund kommunalråd (C) med ansvar för bygglovs- och tillsynsfrågor.

Antalet godkända ansökningar har mer än fördubblats jämfört med tidigare år, medan antalet avslag minskat med hälften. Dessutom har antalet inkomna ansökningar till kommunen ökat.

–  Resultatet av riktlinjerna visar att vi kan göra framsteg och underlätta bygglov trots en stelbent och omodern lagstiftning. Att vi redan ser ett ökat antal solceller känns som en stor vinst för Huddingeborna, fortsätter Annie Östlund (C).

Sedan 2019 krävs i de flesta fall inte bygglov för solceller på fasader eller tak, men i kulturmiljöområden krävs fortfarande bygglov. Det finns restriktioner för placering och utseende för att inte förvanska områdets karaktär. Att solceller är klimatpositiva får inte vägas in i bedömningen, vilket Annie Östlund ser som en nackdel. Hon vill se förändringar i lagstiftningen för att underlätta för solceller

– Om byggnadsnämnder kunde väga in klimatnytta i besluten skulle vi ha större möjligheter att säga ja till solceller, avslutar Annie Östlund. Men för att det ska bli verklighet krävs ett riksdagsbeslut som ändrar plan- och bygglagen.

Foto: PublicDomainPictures