Nyheter

Fastighetsägarna MittNord: ”Riskdelning positivt för bostadsbyggandet i norr”

Regeringens särskilda utredare för ökat bostadsbyggande i landets expansionskommuner föreslår statlig riskdelning och kreditgarantier för fler bostäder i Norr- och Västerbotten. Fastighetsägarna MittNord välkomnar förslagen om riskdelning för att skapa fler nya bostäder.

Fastighetsägarna har som en av flera aktörer, däribland industriföretag, fastighetsutvecklare, byggföretag, kommuner och myndigheter, aktivt deltagit och bidragit med sakkunskap och förslag i analysarbetet till den delrapport som regeringens utredare Peter Larsson och Cecilia von Scheele tagit fram på uppdrag av regeringen. Utredningen har utmynnat i tre stödåtgärder som skulle kunna backa upp utvecklingen i landets etablerings- och expansionskommuner.

– Det är positivt att regeringens utredare ser behov av riskdelning i tuffa ekonomiska tider för att öka bostadsbyggandet. Att staten är villig att bidra genom ökat kapital till Norrlandsfonden och kreditgarantier är värdefullt, säger Jens Pihlblad, näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna MittNord.  

– Vi är positiva till att rapporten visar att det behövs inslag av riskdelning som ett incitament för att öka bostadsbyggandet i landet. Vi ser däremot inte en hyresförlustgaranti som en hållbar lösning eftersom det inte är vakansgraden som utgör ett problem i fastighetsutvecklarens kalkyler, utan snarare löpande kredit- och förvaltningskostnader, säger Jens Pihlblad.

För att få i gång bostadsbyggandet i etablerings- och expansionsorter är det, menar han, viktigt att tänka nytt och våga göra förändringar gärna i form av testbäddar inom bostadspolitiken.

– Införande av fri hyressättning i nyproduktion, där marknadskrafterna för tillgång och efterfrågan kan stimulera investeringsvilja på etablerings- och expansionsorter som nämns i rapporten, skulle kunna överbrygga de hinder som finns idag, säger Jens Pihlblad.

Fastighetsägarnas synpunkter är betydelsefulla för den fortsatta utredningen som ska överlämnas till regeringen den 15 juni 2024.