Nyheter

SCA Expansion Obbola kan bli Årets Bygge 2024

När SCA beslutade sig för att investera i världens största kraftlinermaskin var det Peab som byggde dess komplicerade ”skal”. Till fördel för miljön och med schyssta arbetsvillkor. Nu är expansionen av fabriken i Obbola nominerat som ett av tre projekt i kategorin Industri, Logistik, Butik i Årets Bygge 2024. Vinnaren koras den 19 mars på Construction Summit i Stockholm och streamas på byggindustrin.se.

Hösten 2019 beslutade sig SCA för att investera 7,5 miljarder i en ny kraftlinermaskin i sin anläggning i Obbola utanför Umeå. Den behövde naturligtvis en byggnad att stå i och uppdraget gick till Peab. Förutom att uppföra en helt ny maskinhall – samtidigt som produktionen i den befintliga anläggningen hela tiden var i full drift – har kontraktet även innefattat rivning av gamla byggnader, vägar och ledningssystem. Allt för att få plats med den nya byggnaden.

– Jag tycker att det är en väldigt stilfull industribyggnad och jag har lite koll på hur sådana här byggnader brukar se ut i branschen, säger Per Strand, projektdirektör, SCA.

Läs hela Byggindustrins nomineringsartikel om SCA Expansion Obbola här: 

https://www.byggindustrin.se/b…

Entreprenör: Peab
Beställare: SCA Obbola
Arkitekt: Sweco
Entreprenadform: Utförandeentreprenad i samverkan
Totalkostnad: Ingen uppgift

Om Årets Bygge

Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris och sätter fokus på de fantastiska projekt som byggs i Sverige varje år. Totalt nomineras 18 projekt som färdigställts under 2023. Projekten är uppdelade i sex kategorier – bostäder, hotell och kontor, infrastruktur, industri/logistik/butik, samhällsfastigheter och renovering – med en vinnare i varje kategori, samt en samlad totalvinnare. Likt tidigare år granskas alla projekt utifrån våra fem kriterier: arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan.

Årets Bygge arrangeras av Byggindustrin och Construction Summit – byggbranschens nya mötesplats. Vinnarna koras den 19 mars på Construction Summit, Sergel Hub i Stockholm. Prisutdelningen streamas genom byggindustrin.se.

Årets Bygge-juryn:

Björn Rundström, chefredaktör, Fastighetsnytt och Byggindustrin
Catharina Elmsäter-Svärd, vd, Byggföretagen
Kajsa Hessel, vd, Svensk Byggtjänst
Tobias Olsson, förbundsdirektör, Sveriges Arkitekter
Anders Holmestig, vd, Fastighetsägarna Sverige
Nima Assadi, konsult inom samhällsbyggnad och verksamhetsutveckling, Podcast: Hela kedjan