Nyheter

EVIA har utvecklat Biostone – ett prefabricerat väggsystem av Hampakalk

Hampakalk är ett självbärande isoleringsmaterial med unika egenskaper inom hållbar byggnation. I Europa har materialet fått en renässans i och med behovet att hitta lösningar för att bygga hälsosamt och klimatneutralt. Hampakalk har använts i flertal hus i Sverige, men då som en platsbyggd lösning, vilket ger hög variation i kvalitet samt lång byggtid.

Evia erbjuder nu färdiga väggelement som är smidiga att montera, vilket spar tid och garanterar kvalitet. Väggsystemet kan utformas helt oberoende av husets design och val av fasad samt ytskikt, så länge konstruktionen görs diffusionsöppen. Hampakalk är en utomordentlig putsbärare, vilket även erbjuder goda möjligheter att använda kalk- och lerputs som invändigt ytskikt eller fasad. I Sverige är det vanligt med en utvändig träpanel, vilket också är möjligt med EVIA Biostone.

Villa Lerkil är ritad av Gert Wingårdh. EVIA Biostone med träpanel som fasad, lerputs som invändiga ytskikt.

Inomhusmiljön är viktig för oss människor

EVIA Biostone påminner om en korsning mellan ett sten- och timmerhus, där den omslutande tunga massan skapar en behaglig, tyst och stabil inomhusmiljö. Hampakalk är ett hygroskopiskt material som buffrar fukt och värme, vilket bidrar till en mer komfortabel och hälsosam inomhusmiljö. Det värmetröga materialet hjälper till att jämna ut temperatursvängningar på vår och höst. Detta utan skadliga ämnen eller kemikalier och dessutom beständigt mot brand, skadedjur och mögel.

Intresserad av hur Biostone passar ditt byggprojekt?

EVIA Biostone kan utformas som en bärande yttervägg till villor & småhus men även till samhällsbyggnader och skolor. EVIA arbetar med ledande arkitekter och konstruktörer och kan hjälpa dig från idé till leverans och montering runt om i Norden.