Nyheter

31 ukrainska flyktingar har fått jobb i byggsektorn via ”En schysst väg in i byggsverige”

På tre månader har nu 19 personer fått anställning, ytterligare 12 personer har fått erbjudanden om anställning och 18 ukrainare är i en intervjufas via projektet ”En schysst väg in i byggsverige”.

– Målet i projektet är att 60 personer ska ha fått jobb vid projektets avslut. I och med att 31 ukrainare har fått jobb eller erbjudits jobb så är vi även halvvägs mot målet vad gäller resultatet i projektet, säger projektledaren Maria Nordin på Galaxen bygg. Det har gått över förväntan med tanke på alla rapporter om kris i byggbranschen.

Totalt 120 deltagare

I Umeå har tre personer fått arbete, medan det i Skellefteå och Luleå pågår kontaktskapande aktiviteter för att hitta både deltagare och intresserade företag.

– Vi hoppas att det ska lossna ytterligare till våren då byggbranschen vanligtvis anställer fler, fortsätter Maria.

Totalt har vi haft 120 deltagare, dvs ukrainska flyktingar som skickat in sitt cv, samtidigt som vi lagt upp 30 platsannonser.

– Det här är människor som har det ansträngt ekonomiskt och att få ett jobb ger ju ett viktigt sammanhang. Så det är ju superkul! Det finns inget bättre än att säga till någon att de fått ett jobb, konstaterar Maria Nordin,

Rekryteringsevent i Stockholm

Den 13 februari genomför man ett rekryteringsevent i Stockholm där man bjuder in Byggföretagens medlemmar. Tanken är att informera om projektet och att företagen ska kunna genomföra speed-intervjuer med ukrainska jobbsökande, som man också kommer att bjuda in.

Projektet, som medfinansieras av svenska ESF-rådet pågår till sista mars.

Till en början är fokus på orterna Stockholm samt Umeå, Skellefteå och Luleå där Galaxen Bygg redan har upparbetade nätverk och goda samarbetspartners för ändamålet. Galaxen Bygg har erfarenhet av liknande arbete sedan tidigare och projektet är en del i ett större långsiktigt arbete för att hjälpa liknande målgrupper in på arbetsmarknaden i byggsektorn.