Nyheter

Vinnare av 2023 års Stadsbyggnadspris

Castellums fastighet Werket i Jönköping tilldelades under torsdagen 2023 års Stadsbyggnadspris av Stadsbyggnadsnämnden i Jönköpings kommun. Werket vann även klassen God byggnadsvård för ett innovativt återbruk.

Stadsbyggnadspriset delas ut årligen, sedan 1994, till en byggnad eller miljö som bidrag till att utveckla stadsmiljön i Jönköpings kommun. Werket tog hem segern denna gång och tilldelades Stadsbyggnadspriset 2023 och blev även vinnare i klassen God byggnadsvård.

Priset delades ut av Stadsbyggnadsnämnden med motiveringen:

”Ett innovativt återbruksprojekt där f.d. statliga verkens 200 m långa borg i massivt tegel fått ett nytt stadsmässigt stråk tvärs genom, en ny inglasad mötesplats som ett inre torgrum som bidrar till stadsdelen. De slutna fasaderna har med enkla medel förfinats och öppnats upp mot nya stråket i väster genom sågade nischer. Interiören har genom återbrukat glas, tegelkross och barkborreskadat trä fått en sinnlig touch av 1970-tal.”

– Vi är så glada och stolta över att tilldelats detta pris. Det är en fin bekräftelse på det som hela tiden varit vårt mål med detta projekt. Vi är extra glada över att juryn uppmärksammat den röda tråd och de många detaljer vi jobbat hårt för att uppnå. Werket har snabbt blivit en mötesplats för Jönköpingsbon- antingen för att man har sin arbetsplats här eller väljer att ha sin konferens här eller äta en god lunch, säger Andreas Georgii, affärsområdeschef Castellum Jönköping.