Nyheter

De sparar miljoner på smarta byggnader

Kontorsutrymmen är dyrt. Bane NOR (ansvarar för infrastruktur på järnväg i Norge) arbetar därför ständigt med att optimera användningen av sina byggnader. Det ger både miljövinster och miljonbesparingar. Det är kompetenshuset Capgemini och proptechföretaget BLDNG.ai som står bakom lösningen.

Data laddas kontinuerligt upp från hundratals sensorer i Bane NORs kontorslokaler. Capgemini hjälper till att presentera sensordata från dataplattformen till BLDNG.ai. Data analyseras och vidarebefordras i realtid till det presentationslager som Capgemini har hjälpt Bane NOR att utveckla. Tillsammans med historisk data från dataplattformen BLDNG.ai ger detta ett bättre beslutsunderlag som säkerställer ett optimalt utnyttjande av kontorsfaciliteterna.

– Vi brinner för hållbarhet. Vi arbetar inte bara ständigt med att få fler att välja tåget, utan vi vill också ge våra medarbetare den bästa möjliga kontorsvardagen. Proptech-lösningen från BLDNG.ai optimerar användningen av våra lokaler, och gör det lättare att fatta rätt beslut, säger Morten Stray Floberghagen, direktör för Railway Property i Bane NOR.

– Vår roll har varit att presentera data på ett bra sätt från alla byggnadssensorer på Bane NOR, både i realtid och för historisk analys. Fastighetsförvaltaren kan nu fatta mer datadrivna beslut för optimalt utnyttjande av våningar och mötesrum. Lösningen gör det lättare att säkerställa en hållbar drift av byggnaden, säger Håkon Lenschow, chefskonsult på Capgemini.

– Bane NOR har förstått att ett grönt skifte också kräver ett digitalt skifte. Vår prop tech-lösning förenklar fastighetsförvaltningen och optimerar områden. Varje dag hjälper vi till att skapa hållbar tillväxt. Det är vi stolta över, säger Steffan Thorvaldsen, vd för BLDNG.ai.

– Smarta byggnader är också grönare och hjälper oss att nå både hållbarhetsmål och organisationens affärsmål. Det handlar helt enkelt om en mer effektiv och proaktiv drift av våra byggnader, säger Morten Stray Floberghagen i Bane NOR.

Företaget har installerat egna skärmar för realtidsrapportering på alla våningar på deras huvudkontor i Oslo, som visar utnyttjandet av våningar och mötesrum. Detta har gjort det lättare att hitta tillgängliga mötesrum, och ger medarbetarna en lättare vardag i arbetslivet.

Utsikt till insikt

Bane NOR Eiendom började redan 2019 sin resa med att göra sina byggnader smartare. Erfarenheterna hittills på huvudkontoret i Oslo har resulterat i miljonbesparingar – och ett lägre klimatavtryck.

Sensorer i mer än 200 rum, zoner och våningar samlar in data om användningen av lokalerna. Detta har gjort det möjligt att samlokalisera två enheter i Oslo. I nästa fas kommer Bane NOR att överväga att utöka lösningen till att även samla in data om luftkvalitet och temperatur. Detta kommer att göra det möjligt att optimera inomhusklimatet och samtidigt spara el.

Samhällstjänstuppdrag

Sensorer från BLDNG.ai samlar in information om byggnader och kontorsanläggningar. All data skickas till BLDNGs dataplattform, där den sammanställs och analyseras för att skapa ett bättre beslutsunderlag för effektiv drift av kontoren. Datan skickas sedan till Bane NORs datalager som Capgemini utvecklar med.

Intelligenta byggnader

Tack vare sensordata från BLDNG.ai vet Bane NOR exakt hur många kontorsplatser de behöver i Oslo. Det har redan resulterat i att de har kunnat slå samman två kontor. Dessutom vet de hur många som brukar vara på de olika våningarna och kan optimera byggnaden så att de får en så jämn last som möjligt. Resultatet är både minskat klimatavtryck och sparade pengar.

Lösningen ger insikt i användningen av byggnader och skapar goda upplevelser för användarna. Samtidigt finns stora vinster att göra för hyresgäster och byggherrar. Bane NOR håller på att bygga ut lösningen i Oslo. Nästa plats är Bergen och ytterligare expansion till Hamar och Trondheim övervägs under 2024.

– Vi kommer att bli ett av de bästa fastighetsbolagen i Norge när det gäller drift och förvaltning av våra fastigheter, säger direktör Jernbaneiendom, Morten Stray Floberghagen, och han fortsätter Samarbetet mellan BLDNG.ai, CAP och skickliga nyckelpersoner i Bane NOR som vi redan ser ger oss stora vinster. Detta samarbete kommer att vara viktigt under de kommande åren för att vi på Bane NOR ska nå både våra hållbarhetsmål och organisationens affärsmål om en mer effektiv och proaktiv drift av våra byggnader.