Nyheter

Tio fastighetsbolag: ” Friare hyressättning i nyproduktion behövs om vi ska kunna investera i att bygga nya bostäder”

”När Riksbanken i november valde att inte höja styrräntan ytterligare drog många en lättnadens suck. Nu vänder det, resonerade en del och hänvisade bland annat till bostadsbyggandet. Vi önskar att det vore så, men bilden förblir mörk med ett bostadsbyggande i fritt fall. De strukturella problem som maskerades av lågräntemiljön har tydliggjorts. När mandatperioden är till ända riskerar byggunderskottet att summeras till 200 000 bostäder.”

Det skriver företrädare för tio fastighetsbolag  – bl.a.  Anette Frumerie, vd Rikshem, Jens Larsson, vd Aneby bostäder., Linda Pettersson, vd Ernst Rosén AB och Louise Lindh vd Lundbergs Fastighets AB  – och pekar på förslag som finns och som de menar bör genomföras snarast:

”Vi som investerar i bostadsbyggande eller renovering av befintliga bostäder är de första att bejaka räntans betydelse för att få fram fler hyresbostäder. Vår verksamhet är oerhört kapitalintensiv och när pengar blir dyrare är det svårt att få ihop projektkalkylerna. För hushåll i det ägda bostadsbeståndet är det tydligt att de även i det korta perspektivet bär kapitalrisken och måste anpassa sin konsumtion. Vi hyresvärdar tar i det korta perspektivet risken för våra hyresgäster. Det gör vi för att poängen med hyresrätten är att den ska vara ett tryggt och flexibelt boende som det, om marknaden hade fungerat som den borde, ska vara enkelt att flytta in i och lämna.”

Läs hela debattartikeln här:

www.svd.se