Nyheter

De flesta tror att levande ljus är vanligaste brandorsaken i hemmet

Den största brandrisken i hemmet är spisen. Det gäller även under juletider trots att många då har fler levande ljus tända. Just levande ljus är dock det som hela åtta av tio svenskar tror är den vanligaste brandorsaken. En fjärdedel uppger dessutom i en ny undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Gjensidige Försäkring, att de någon gång glömt mat på spisen.

Det är mysigt med levande ljus hemma, särskilt nu under den mörkare årstiden och när det lackar mot jul. Levande ljus innebär alltid en brandrisk, men de är inte den vanligaste orsaken till bostadsbränder. Hela 81 procent av svenskarna tror dock att levande ljus som lämnas obevakade är den vanligaste brandorsaken i hemmet.

– Det är positivt att det finns en utbredd medvetenhet kring riskerna med levande ljus och jag vill betona att det är viktigt att inte lämna rummet utan att släcka dem. Men levande ljus är verkligen inte den vanligaste orsaken till att det börjar brinna i bostaden, säger Markus Ljungblad, som är skadechef på Gjensidige Försäkring.

Det är i stället spisen som utgör den största brandrisken och den vanligaste orsaken till spisbränder är bortglömd mat som lämnats på påslagna spisplattor. Så många som en fjärdedel av svenskarna uppger i en ny undersökning som Demoskop utfört på uppdrag av Gjensidige Försäkring, att de någon gång har glömt just mat på spisen.

– Det är oroväckande att så pass många har glömt mat under tillagning på spisplattan. Det skulle kunna hänga ihop med att man inte är medveten om risken. De flesta har nog drillats sedan barnsben kring risken med levande ljus och det är bra, men vi behöver också öka medvetenheten kring faran att lämna mat som håller på att tillredas utan uppsikt, fortsätter Markus Ljungblad.

Det är lätt hänt och det går oväntat fort att glömma bort maten om man blir distraherad.

– Vi lever generellt betydligt mer stressade liv idag än vi gjorde förr och då finns risken att man tappar fokus. Det kanske ringer på dörren, ett barn ropar eller så kanske telefonen plingar. Idag är vi vana vid att vara tillgängliga i princip konstant och det behövs inte en lång stund för att glömma det man höll på med innan man blev avbruten, särskilt om man dessutom är lite stressad. Det viktigaste rådet här är att i största möjliga mån göra en sak i taget och att stänga av spisplattan om det är så att du måste lämna matlagningen en stund, konstaterar Markus Ljungblad.

Ett sätt att skydda sig mot spisbränder är att installera en så kallad spisvakt. Den larmar vid överhettning och bryter strömmen innan en eldsvåda hinner bryta ut.

– Men det viktigaste är att aldrig någonsin lämna hemmet om man har mat på spisen, även om det bara är för en kort stund. Ett annat tips är att rengöra köksfläkten regelbundet. Det minskar risken för att en eventuell brand sprider sig. Slutligen är det bra att inte ha för många prylar precis runt spisen då de lätt kan tippa ner på spisen och därmed starta en brand, avslutar Markus Ljungblad.

*Om undersökningen Demoskop har på uppdrag av Gjensidige Försäkring Sverige genomfört en undersökning som bygger på intervjuer med drygt 1000 svenskar som fått svara på frågor kring olika områden.