Nyheter

Glostrup stadskärna utvecklas med 40 000 m2 nybyggnation

Glostrup kommun, strax väster om Köpenhamn, erbjuder nu ca. 40 000 m2 nybyggnation till salu, varav ca. 38 800 m2 har anlagts för bostäder. De nya byggnaderna ligger i de attraktiva tätortsområdena Banegårdspladsen, Rådhusparken och Christiansvej.

Bakgrunden för att sätta igång en omfattande utveckling av Glostrup Centrum är dels en önskan att skapa en mer attraktiv, grön och levande stadskärna med bättre koppling mellan de olika stadskvarteren och stadsrummen, dels för att möta den ökande efterfrågan på attraktiva och hållbart boende i kommunen .

Vidare har kommunen en önskan att utnyttja effekten av att Glostrup Station är en av de mest centrala trafikplatserna i Huvudstadsregionen med ca. 17 000 dagliga tågresenärer.

– Glostrup Station säkerställer enkel tillgång till både centrala Köpenhamn och Köpenhamns flygplats, och år 2030, när spårvägen är i drift och när regionaltågen stannar i Glostrup, kommer stationen att trafikera ca. 50 000 passagerare inkl. busspassagerare, säger borgmästare Kasper Damsgaard (A).

Översiktsplanen för Glostrup Centrum – de tre tätorterna

Under 2019 inledde kommunfullmäktige i Glostrup kommun arbetet med en översiktsplan för Glostrups centrum och de 3 tätortsområdena Banegårdspladsen, Rådhusparken och Christiansvej. Syftet var att skapa en mer levande och sammanhållen stadskärna, bland annat genom att tillföra stadskärnan fler bostäder.

De tre tätortsområdena i översiktsplanen:

Banegårdspladsen

Runt nuvarande järnvägsstation finns stora ytor som i dagsläget endast används som bussterminal och med den kommande spårvägen kommer man att kunna minska bussterminalens yta och omvandla området till annan användning.

Överskottsytan ger plats för bostäder och verksamhetslokaler. Jfr. Den övergripande planen är att cirka 8 000 m2 ska kunna byggas.

Stadshusparken

Här är det planen bl.a. att flytta biblioteket till en ny plats och optimera en del av kommunhuset för att skapa plats för ca. 16 500 m2 bostadshus.

De nya byggnaderna passar in i den befintliga vackra Rådhusparken som tillsammans med flera andra rekreations- och grönområden i de övriga områdena utgör stadens gröna identitet.

Christiansvej

Området strax söder om Glostrup Fritidscenter, som tidigare inrymt bruksträdgårdar, en racerbana för fjärrstyrda bilar och en parkeringsplats för Glostrup Fritidscenter, kommer att utökas med ca. 15 600 m2 bostäder plus en mobilitetsbostad som t.ex kan rymma laddning av elbilar och parkering av bilar, elcyklar och skotrar.

Nästa fas är valet av en utvecklare

– Nästa fas i stadsutvecklingsprojektet i Glostrup kommun är att vi väljer den samarbetspartner (eller grupp av samarbetspartners) som vi vill ingå avtal med i förhållande till att genomföra den antagna översiktsplanen samt att utarbeta en lokal plan för den enskilda tätorten. Vi ser med intresse fram emot att få köperbjudanden för de tre tätorter som Glostrup kommun erbjuder den 6 december 2023, avslutar borgmästare Kasper Damsgaard.

Foto: Markus Winkler