Nyheter

Hemnets Köparbarometer december 2023: Färre köpare tror på sjunkande bopriser

I Hemnets Köparbarometer för december minskade andelen köpare som tror på sjunkande bostadspriser. Av de tillfrågade köparna uppgav 31 procent att de tror på lägre bostadspriser de kommande sex månaderna. Det är en minskning med 7 procentenheter jämfört med motsvarande mätning i november då andel andelen köpare som trodde på sjunkande priser var 38 procent.

Andelen köpare som tror på stigande priser ökade med 4 procentenheter. Från knappt 20 procent i november till 23 procent nu i december. Sammantaget innebär det en nettosiffra (skillnaden i procentenheter mellan de som tror på stigande och sjunkande priser) på -8 procentenheter i december. Det är den högsta nivån sedan juli och kan jämföras med -19 föregående månad. Det är också den största ökningen av prisförväntningar från en månad till en annan sedan i februari.

Andel köpare som tror på:

stigande priser: 23,3 procent (19,6% föregående månad)

sjunkande priser: 31,4 procent (38,2% föregående månad)

oförändrade priser: 45,3 procent (42,2% föregående månad)

Erik Holmberg, Marknadsanalytiker på Hemnet:

– Efter en höst där prisförväntningarna minskat för varje ny månad vände det nu återigen upp och det tydligt. Den senaste tidens ränteutveckling kan antas vara en stor del av förklaringen. Ränteförväntningarna vet vi historiskt har haft stor påverkan på bostadsmarknaden och sannolikt är det uppfattningen om att vi nu nått räntetoppen, som minskat tron på fallande bopriser framöver. Man ska dock ha med sig att det fortsatt är fler köpare som tror på fallande priser än vad det är som tror på stigande priser.

Foto: Hans