Nyheter

Sveriges och Ukrainas arkitektförbund skriver avtal om hjälp

På onsdag den 29 november kl 15 undertecknar ordföranden för Sveriges respektive Ukrainas arkitektförbund en intentionsförklaring. I den förbinder Sveriges Arkitekter sig att hjälpa ukrainska kolleger i landets återuppbyggnad. Samtidigt publiceras den digitala utställningen Framtidsbilder för Ukraina.

När Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022 var Sveriges Arkitekter tidigt ute med att stötta sina ukrainska kolleger.

Bland annat har Sveriges Arkitekter, tillsammans med Ukrainas arkitektförbund NUAU och med ekonomiskt stöd från SI, Svenska institutet, genomfört projektet Framtidsbilder för Ukraina. I det har ukrainska arkitekter fått ta fram visioner för en hållbar uppbyggnad.

De har där fokus på hållbarhets- och identitetsfrågor.

Arkitekturen ska användas för att stärka Ukrainas sammanhållning som land och del av Europa. Ukrainska arkitekter efterlyser också mer decentraliserad planering, som är riktad mot kommunerna istället för som i dag statligt kontrollerad. Resultatet visas i en digital utställning som publiceras på onsdag.

Med avstamp i Framtidsbilder för Ukraina tecknar de båda ordföranden ett intentionsavtal för att stärka kommunal stadsplanering och arkitektkompetens. Det sker på ett mingel med de arkitekter som medverkat i Framtidsbilder för Ukraina.