Nyheter

Värmepumpsberedare – sparar 80 procent av uppvärmningen av tappvatten

Frånluftsvärmepumpsföretaget ComfortZone breddar sitt sortiment och presenterar RX20 med inbyggd värmepump. Den är först i sitt slag i Sverige, då den drivs på det miljövänliga köldmediet R290.

ComfortZone, som tidigare enbart producerat frånluftsvärmepumpar, breddar nu sitt sortiment med den helt nya produkten RX20, en smart och högeffektiv varmvattenberedare som drivs av en inbyggd värmepump. Första leverans sker i november.

– Vår nya produkt är ett perfekt komplement för husägare med elvärme och/eller luftvärmepump och varmvattenberedare. Med RX20 spelar det ingen roll om det finns frånluftskanaler eller inte, den fungerar oavsett. Att man sedan kan göra en kostnadsbesparing upp till 80 procent på uppvärmning av tappvatten är fantastiskt, eftersom det oftast är den näst största energiförbrukaren i ett hem, säger Robert Berg, vd för ComfortZone.

RX20 är utrustad med det naturliga köldmediet R290, vilket är det miljövänligaste på marknaden. Detta är ett steg framåt för hållbar uppvärmning i Sverige, då det ersätter äldre syntetiska köldmedier som är på väg att fasas ut i hela EU.

– Hela värmepumpsindustrin står inför ett skifte i och med det nya köldmediet R290 och självklart är vi med på resan mot en mer hållbar bransch. Vi är väldigt stolta över att vara först med att använda R290 i en varmvattenberedare med inbyggd värmepump i Sverige, fortsätter Robert Berg.

Enligt senaste statistiken från Energimyndigheten finns det närmare 900 000 småhus i Sverige som fortfarande är eluppvärmda. Av dessa har sannolikt en majoritet en äldre varmvattenberedare som värmer vatten genom direktverkande el. RX20 är i linje med Boverkets energieffektiviseringsbidrag, vilket gör den till ett bra alternativ för alla husägare som strävar efter att minska sin energiförbrukning och vill energieffektivisera hemma.