Nyheter

Samarbete om nytt fasadtegel ger samägandet glöd

Ett nära samarbete mellan AART och Wienerberger har resulterat i lanseringen av det nya fasadteglet Almind. Arkitekterna hade en tydlig vision för teglet, som skulle vara användbart och bidra med glöd åt både arkitekturen och det skandinaviska ljuset. Fasadtegel är nämligen karakteristiskt för den danska arkitekturen och under processen fick arkitekterna möjlighet att fördjupa sig i teglets användningsmöjligheter och uttryck.

När man tittar på danska städer kan man inte bortse från tegel som material.

– Tegel är nästan synonymt med dansk arkitektur och byggnation. Tegel finns överallt – både i staden och på landsbygden. På arkitektkontoret har vi lång erfarenhet av att rita tegelbyggnader. Därför var det naturligt för oss att fördjupa oss i just det materialet och bidra till att utveckla detaljerna när det gäller färg, taktilitet och uttryck, berättar Emilie Fenhann, ritningsansvarig och MAA-arkitekt (medlem av Akademisk Arkitektförening) hos AART.

Hon får medhåll av AART-arkitekten Kalle Jørgensen:

– Teglet är en central del av vår byggtradition. Om man ser sig omkring i städer är tegel det främsta materialet man ser. Tegel har visat sig vara ett mycket långlivat material som håller i generationer. Det är ett gediget och robust material. Vi tycker att tegel är ett material som har många kvaliteter. Därför var det närmast självklart att vi skulle utveckla vårt eget fasadtegel.

Ett klassiskt och mångsidigt fasadtegel med glöd

Det nya Almind-teglet har utvecklats i nära samarbete mellan AART och Wienerbergers tegelbruk i Petersminde. För arkitekterna var det särskilt viktigt att få rätt glöd eftersom fasadteglet är utformat för att passa in i den skandinaviska byggnadsmiljön. Samtidigt måste det kunna användas både i städer och på landsbygden, samt i många olika typer av byggnader och arkitektur.

– Vi ville skapa ett tegel som kan användas när som helst under året. Vi har tagit stor hänsyn till det skandinaviska vädret och att teglet ska se bra ut i solsken, skugga och regn och ge ett återsken – även när det är gråväder. När vi besökte tegelbruket för att titta på testväggarna gick vi alltid runt på skuggsidan för att försäkra oss om att teglet fungerade där också,  fortsätter Kalle Jørgensen.

Om du frågar arkitekten Rikke Ask, Head of Product Management hos Wienerberger, är Almind en omedelbar klassiker. Fasadteglet har ett fint färgspel som varierar från rött till en mer rosaaktig färgnyans och alla toner däremellan. Det innebär att teglet passar både gula och röda byggnader och därmed är mycket mångsidigt.

– Under utvecklingen av Almind återvände vi till våra rötter. Vi arbetar enbart med lera som är fri från tillsatser och Almind består av de två grundtyper av lera som finns i Danmark. Teglet innehåller en blandning av rödbränd och gulbränd lera och förhållandet mellan de två varierar. Det är det som ger Almind dess fina, varierade färgspel och ett mycket naturligt uttryck, förklarar Rikke Ask.

Fasadteglets klassiska utseende gör det till ett tegel för alla och det är just dess universalitet som ger det dess namn:

– Teglets namn Almind kommer från det danska ordet almindingen, som betyder samägd. Det tycker vi är ett utmärkt namn för teglet. Vi har en tradition av välfärdsarkitektur och det krävdes ett tegel som kan ingå i allmännyttigt byggande, men som också kan användas av alla. Teglet är också samägt eftersom det kan återanvändas i andra byggnader i framtiden, säger Kalle Jørgensen.

Ett fruktbart samarbete har resulterat i ett vackert och CO2-reducerat fasadtegel

Utvecklingssamarbetet kring det nya fasadteglet Almind har tagit sex månader från det att de första idéerna presenterades och tills det slutliga teglet kom ut ur ugnen.

– Det har varit ett bra och fruktbart samarbete. Särskilt eftersom arkitekterna från AART var så väl förberedda. De tog sig an projektet med en mycket tydlig vision, som de har varit mycket bra på att förmedla till oss, berättar Rikke Ask.

Det nya fasadteglet Almind har också uppfyllt arkitekternas förväntningar:

– Jag tycker att Almind har blivit ett riktigt vackert tegel som har den här lysande, varma glöden som vi hade i tankarna under hela processen. Det har blivit det tegel som vi drömde om, säger Emilie Fenhann.

Utöver fasadteglets vackra färger så var även klimatpåverkan en viktig faktor för valet av partner:

– Vi har valt att arbeta med Wienerberger eftersom de tillverkar LESS-teglet, som har ett lägre koldioxidavtryck i produktionen. Att vi kunde få Almind i en LESS-version var viktigt för oss, så att vi kan fortsätta att använda fasadteglet i framtiden, avslutar Emilie Fenhann.

AART blir först med att bygga med det nya fasadteglet, som kommer att ingå i Wienerbergers standardsortiment.