Nyheter

Smidig tillgång till begagnade maskiner

Kontor i 16 europeiska länder, kompetent allroundservice och ett brett utbud av maskiner. Sedan mer än 20 år erbjuder industriauktionshuset Surplex den perfekta plattformen för köp och försäljning av begagnade maskiner.

Krister Strömbäck ska nu ta Surplex till Skandinavien.Marknaden för begagnade maskiner växer. Allt fler företag inom olika branscher inser vilka möjligheter det ger att välja begagnade maskiner i produktionen. I tider av energikris och stopp i leveranskedjor ökar kostnaden för nytillverkade maskiner ytterligare – och köparna måste dessutom räkna med långa leveranstider. Då utgör begagnade maskiner ett attraktivt alternativ. De kan börja användas direkt, kostar mindre än nya maskiner och är bättre för miljön eftersom maskinerna får nytt liv i stället för att skrotas.

Men marknaden kan verka oöverskådlig för ovana köpare och säljare. Ofta är det svårt att veta hur man kan göra bästa möjliga affär vid köp eller försäljning av en maskin. Här erbjuder industriauktionshuset Surplexen förstklassig lösning med sitt helserviceerbjudande som hjälper intresserade köpare och säljare av begagnade maskiner genom hela processen.

Maskinauktioner för yrkesfolk och näringsliv, nu även i Skandinavien

Sedan denna sommar är Surplex också representerat med ett kontor i Sverige och stärker maskinhandeln i Skandinavien. Hittills har den skandinaviska maskinmarknaden främst präglats av handel på lokal nivå. Genom Surplex kan köpare och säljare av begagnade maskiner nu dra nytta av ett internationellt nätverk och omfattande expertis.

– Det här är ett viktigt uppdrag för mig, att få hjälpa och stödja företagen som ska sälja eller köpa begagnade maskiner via Surplex, säger Krister Strömbäck. Han är nu Country Manager i Sverige och trivs bra i sin nya position. Det finns en stor potential inom handeln med maskiner som jag vill hjälpa mina kunder att utnyttja, fortsätter han.

Krister har lång, mångsidig och relevant yrkeserfarenhet. Hans karriär började som maskinförare vid entreprenadarbete, sen körde han lastbil i några år och utvecklade sin passion för auktioner. Han började med att på djupet engagera sig i traditionella och sen digitala auktioner för att därefter specialisera sig på auktionshandel och konkursrådgivning.

Han förklarar:

– I kritiska faser när företag drabbas av obestånd eller hotas av konkurs, kan varje enskild åtgärd vara avgörande. I ett sådant läge behöver man expertrådgivning för att kunna avyttra maskinparken på effektivaste sätt och aktivera sina finansiella resurser.

Strömbäck har certifikat inom företags- och insolvensrådgivning och bekräftade kunskaper om byggmaskiner, fordon (personbilar och lastbilar), skogs- och lantbruksmaskiner, tunga lastbilar, släpvagnar och tillbehör, veteran- och samlarbilar samt andra maskintyper.

– Vid obestånd eller konkurs är det särskilt viktigt att samarbeta med sakkunniga experter” beskriver han en av sina huvudsakliga arbetsområden hos Surplex. ”Jag har omfattande erfarenhet som rådgivare i dessa situationer och vet att det finns hundratals viktiga regler, tips och fallgropar som man måste känna till. Har du rätt partner i denna process, kan du sälja maskinparken på ett smart sätt och frigöra dina bundna medel.

När Surplex nu tar steget in på den skandinaviska marknaden, höjs ribban för all handel med begagnade maskiner i denna region. Nu finns även för nordiska företag på hemmamarknaden en plattform med tydlighet, effektivitet och sakkunskap som är en bra och tillförlitlig partner genom hela köp- eller säljprocessen.

Full service för den europeiska maskinhandeln

Samarbetet med Surplex medför många fördelar och står för full service inom maskinhandeln. Detta inkluderar en noggrann maskinbedömning, som är särskilt viktig i insolvensfall.

– Vår kundanpassade rådgivning och vår allomfattande service är det som gör skillnaden inom maskinhandeln”, betonar Krister Strömbäck. Med foton, tekniska data och videor presenteras maskinerna på ett tilltalande sätt, och genom ett omfattande online-marknadsföringspaket får auktionerna internationell uppmärksamhet. Logistiken hanteras helt och hållet, inklusive demontering och lastning av maskiner, koordinering av betalningar, fraktsedlar och CMR-dokument, samt tullanmälan och dokumentförberedelser. Direkt hjälp erbjuds också om ett problem skulle uppstå.

Köpare kan därmed köpa begagnade maskiner från Surplex utan bekymmer, oavsett var maskinen är belägen. Säljare drar nytta av en central kontaktperson, i stället för att behöva en för varje maskin. Med anställda i 16 europeiska länder erbjuder Surplex individuell och regionsspecifik rådgivning för köpare och säljare, vilket gör maskinhandeln effektiv och ok.