Nyheter

Halvårsresultat 2023: Fortsatt tillväxt för Ramboll

Ramboll visar på 9,2% organisk tillväxt, främst genom ökad försäljning inom hållbara lösningar, förnybar energi samt miljö och hälsa, med en särskilt brant utvecklingskurva i Danmark. Ramboll har nu mer än 18 000 anställda globalt.

Det globala arkitektur-, ingenjörs- och konsultföretaget Ramboll fortsatte sin positiva tillväxtkurva under första halvåret 2023 och uppnådde en förbättrad EBITA-marginal. Med en stabil orderbok på alla marknader förväntas en fortsatt hög organisk tillväxt och en vinstmarginal för helåret som går i linje med eller något över föregående år.

Bruttointäkterna var 8,4 miljarder DKK under första halvåret 2023 (en ökning med 7,1 % jämfört med första halvåret 2022).

Den organiska tillväxten var 9,2% (jämfört med 8,3% under första halvåret 2022).

Rörelseresultatet före avskrivningar på goodwill, varumärke och kundkontrakt (EBITA) ökade med 62,3 miljoner DKK till 436,1 miljoner DKK, vilket ger en EBITA-marginal på 5,2% (en ökning med 0,4%-enheter jämfört med samma period förra året).

Orderboken uppgår till 7,8 månaders säkrade intäkter motsvarande 8,5 miljarder DKK.

– Jag är glad att kunna rapportera ännu ett solitt halvårsresultat för Ramboll. Vi fortsätter den positiva tillväxttakten med 9,2 % organisk tillväxt över hela koncernen, vilket är över förväntningarna. Vår vinst är också högre än under samma period förra året, om än något under våra förväntningar, säger koncernchef Jens-Peter Saul.

Resultatet uppnås trots pågående makroekonomisk osäkerhet, hög inflation samt stigande räntor och materialpriser.

– För ett och ett halvt år sedan lanserade vi en ambitiös strategi, Partner for Sustainable Change, genom vilken vi går all-in på hållbarhet och förbinder oss att öka effekten av hållbarhetsarbetet i våra projekt, fortsätter Jens-Peter Saul.

– Strategin har spelat en central roll i vår framgångsrika organiska tillväxt som har legat stadigt på nära 10% sedan lanseringen av strategin, vilket är en anmärkningsvärd ökning. Jag är särskilt stolt över våra mer än 18 000 anställda som är engagerade i strategin och som fortsätter att utmana normer och förespråka nya tillvägagångssätt som bidrar till att skapa en mer hållbar framtid.

Stark tillväxt på nyckelmarknader

Rambolls verksamheter i Danmark, Storbritannien och Tyskland levererade alla tvåsiffrig tillväxt, vilket bidrog till resultatet. Affärsenheten Energi levererade den högsta tillväxten bland alla affärsenheter och även Miljö & Hälsa utvecklades mycket bra.

– Danmark har visat en särskilt stark utveckling med både hög tillväxt och vinst, vilket har bidragit väsentligt till vårt halvårsresultat, säger Jens-Peter Saul och fortsätter:

– Affärsenheten Energi har också fortsatt att visa hög tillväxt med stark marknadsdynamik mycket på grund den gröna energiomställning som pågår och ökar globalt, men också på grund av ett globalt ökat fokus på energiförsörjningstrygghet, en följd av bland annat kriget i Ukraina. Detta har påverkat energimarknaden, särskilt inom vindkraft till havs och på land, Power-to-X-lösningar, CCUS (Carbon Capture, Utilisation and Storage) samt tjänster relaterade till elnätet som behöver en enorm uppgradering för att hålla jämna steg med den förnybara energin som byggs ut. Den stora efterfrågan på hållbara lösningar har haft en positiv inverkan på vår verksamhet.

Till följd av den starka organiska tillväxten under halvåret och den stabila orderstocken förväntar sig Ramboll en fortsatt hög organisk tillväxt för helåret och en vinstmarginal på samma nivå eller något över föregående år.