Nyheter

Flexibel produktion vinner nya affärer åt Byggelement

Byggelements fabrik i Bjästa har genom åren främst tillverkat balkonger, pelare och balkar. Nu har produktionen breddats för att möta utmaningarna på Sveriges krisande byggmarknad.

– Våra medarbetare brinner för att utveckla nya elementstyper och har visat prov på stor flexibilitet, säger Ulrik Vestin, fabrikschef i Bjästa.

2021 var ett toppår för byggbranschen med 71 000 byggstarter. I år väntas den siffran sjunka till 27 000 med ytterligare minskning nästa år. Ett sätt för Byggelement att anpassa sig till denna verklighet är att ställa om produktionen. Därför har fabriken i Bjästa börjat att tillverka massiva bjälklag, så kallade RD-plattor, som ett komplement till den övriga produktionen.

– Under sommaren började vi leverera RD-plattor till Peab Anläggnings bygge i Finnkajen i Sundsvall. Det blir 200 plattor på totalt 927 kvadratmeter, fortsätter Ulrik Vestin.

Att tillverka D-plattor är inte helt olikt att tillverka balkonger. Därför har det varit en smidig process att ställa om produktionen och börja samarbeta med Peab Anläggning.

– Armeringen är färdigsvetsad och det kommer att bli enkelt att gjuta för vår erfarna produktionsenhet, säger Ulrik Vestin.

Bjästafabriken har även tillverkat RD-plattor, massivväggar och sandwichsocklar åt Nordec, när de anlitades av Peab för att uppföra stommen till en kontorsbyggnad och en provhall åt BAE Systems i Örnsköldsvik.

– Till kontorshallen levererade vi totalt 52 massivväggar och 11 D-plattor. Det innebar 755 kvadratmeter vägg och 50 kvadratmeter D-plattor. Till provhallen blev det 350 kvadratmeter SW-sockel och 78 kvadratmeter massiv-sockel.

Ett annat ovanligt uppdrag genomfördes förra året när Byggelements fabriker i Ängelholm och Bjästa hjälptes åt att tillverka extra stora och tunga balkar till projektet Partille Port – ett av Sveriges största byggprojekt. Balkarna var 1 meter höga och vägde upp till 12 ton.

Ulrik Vestin är optimistisk inför framtiden:

– Balkonger kommer nog alltid att tillverkas och pelarjobben rullar på, där finns alltid att göra och vi tillverkar en del balkar. Vi är dessutom flexibla och kan göra det mesta. Vi har ett ordspråk på fabriken som lyder: ”Det som är svårt levererar vi och det som är omöjligt tar lite längre tid”. Det försöker vi att leva efter.

Foto: Byggelement