Nyheter

Miljöpartiet: ”Läs på om energieffektivisering, regeringen”

”Med satsningar på energieffektivisering kan energi som motsvarar flera kärnkraftreaktorer frigöras. Dessutom skulle det kunna hålla i gång den just nu tvärnitande byggsektorn.”

Det skriver Linus Lakso och Katarina Luhr, energi- respektive bostadspolitisk talesperson för Miljöpartiet i en debattartikel i Altinget.se:

”Energi motsvarande från flera kärnkraftreaktorer skulle kunna frigöras genom satsningar på åtgärder för att minska energianvändningen i bostäder och lokaler samtidigt som elpriserna kan hållas nere. Samtidigt ignorerar regeringen frågan och siktar i stället ensidigt på mer kärnkraft i framtiden. Det kan kosta mer än det smakar.”

”I februari i år släppte Fossilfritt Sverige en strategi för en mer effektiv användning av energi och effekt med åtgärder för både fastigheter och industri som skulle kunna minska Sveriges nuvarande energianvändning med hela 10 procent. Utifrån strategin kan 19 terawattimmar per år sparas bara genom åtgärder i bostäder och lokaler. Detta kan jämföras med kärnkraftverket Ringhals som år 2020 producerade 16,6 terawattimmar i Ringhals 1, 3 och 4.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.altinget.se/artikel/las-paa-om-energieffektivisering-regeringen

Foto: Alina Kuptsova