Nyheter

Skiljedomen i målet Mall of Scandinavia

Den 30 juni 2023 meddelades skiljedom i målet mellan Peab och Unibail Rodamco Westfield avseende entreprenaden Mall of Scandinavia i Solna. Unibail Rodamco Westfield har nu yrkat att hovrätten ska upphäva skiljedomen i dess helhet i en så kallad klandertalan.

I samband därmed har även en begäran om inhibition inlämnats, vilken också beviljats. Det innebär att domen tills vidare inte kan verkställas och att Peab inte kan räkna med betalning i tredje kvartalet vilket tidigare meddelats.

I samband med skiljedomen kommunicerade Peab en positiv påverkan på rörelseresultatet med 400 miljoner kronor och en resultateffekt före skatt om 790 miljoner kronor i andra kvartalet samt ett förväntat positivt kassaflöde med cirka 1 400 miljoner kronor i det tredje kvartalet.

Peab gör ingen ny bedömning avseende de bedömda resultateffekterna. Efter en grundlig juridisk prövning under nästan sju års tid genom ett skiljeförfarande ser Peab inte att det föreligger några som helst grunder för klander. Vi kommer i den vidare processen att bemöta klandertalan och även begära att Svea hovrätt omprövar sitt beslut om inhibering. Så länge skiljedomen är inhiberad är den inte verkställbar och därmed skjuts tidpunkten för betalning fram.