Nyheter

Offentlig sektor köpte Arkitekttjänster för 2,2 miljarder kr under 2022

Mer än 2 500 företag i branschen Arkitekter delar på affärerna som uppgår till mer än 2 miljarder kr. Det visar en ny sammanställning från PublicInsight.

PublicInsight presenterar en kartläggning av 2022 års inköp av Arkitekttjänster. Totalt görs det inköp från 2 560 företag som tillsammans delar på en marknad som är värd ca 2,24 mijarder kr. Snittaffären ligger på 0,8 mkr kr per företag med ett medelvärde per kund om 2,2 mkr. Av de ca 2 560 bolagen är mer än 81 % mikroföretag (enligt EU:s definition av SME-bolag) och de äger 74 % av affärsvärdet.

Branschledande bolaget White Arkitekter äger tillsammans med sina två närmsta konkurrenter, Tengbomgruppen och Liljewall mer än 25% av marknaden.

Fördelningen mellan köparna visar att de statliga myndigheterna köpte för 465 mkr från 617 leverantörer, regionernas affär uppgick till 366 mkr med köp från 161 företag. Samtliga kommuners köp i branschen uppgår de till mer än 1 mdkr från 1 327 bolag samt kommunala bolags köp från 444 leverantörer för 364 mkr.

– För att intressera fler företag för de enorma möjligheterna som finns på den offentliga marknaden presenterar vi varje vecka nya rapporter över offentliga affärer inom olika branscher. Vi vet att.många ägarledda bolag eller andra typer av mindre bolag sällan har koll på antalet eller storleken på affärer som pågår just i deras bransch eller i deras närhet. Affärer som de skulle kunna vinna om de bara visste att de fanns. Vi har kollen och vi gör det enklare att hitta rätt, säger Fredrik Tamm grundare och VD för PublicInsight.

Foto: Borko Manigoda