Nyheter

En djupgående analys av Sveriges dynamiska sportlandskap  

Sverige är ett land med ett väldigt dynamiskt sportlandskap. Med det menar vi att vi är ett land där sportvärlden ständigt är under förändring. Självklart finns det vissa aspekter där det håller sig likt hur det alltid varit, men det är också mycket som förändras hela tiden. Nya sporter dyker upp, nya regler och mycket annat. Det här är ett ämne som ni som är prenumeranter hos Svensk Byggtidning kanske inte förväntar er att få läsa hos oss, men vi tycker att det är ett viktigt ämne som är värt att ta upp.

Sport är trots allt en väldigt stor del av svensk kultur och präglar hela samhället.

Snabba på att uppmärksamma nya sporter 

Något som vi i Sverige är bra på är att snabbt uppmärksamma och plocka upp nya unika sporter. Det kan vara allt från e-sport till styrkelyft och bangolf, här kan man tävla i allt. E-sport är kanske det tydligaste och mest relevanta exemplet i sammanhanget. Det har varit på uppgång under många år och Sverige är ett av de land som varit absolut mest framstående. Från Sverige kommer flera av världens största e-sportstjärnor och flera av e-sportens största organisationer.  

Sverige som helhet var alltså snabba på att plocka upp det och nu har e-sport blivit invalt i Riksidrottsförbundet trots ett visst motstånd. Motstånd kommer alltid att finnas kring moderna fenomen och att den äldre generationen har svårt att ta till sig datorspel som sport är inte särskilt svårt att förstå. Oavsett så var de tvungna att svälja sin stolthet och göra det som folket och alla e-sportare ville, nämligen att inkludera dem i Riksidrottsförbundet.  

Man kan se samma uppmuntran av nya och mindre populära sporter även på annat håll. Som exempel har styrkelyft fått sig ett uppsving under de senaste åren och det har då uppmuntrats av samhället i stort.  

Förändringar syns snabbt bland odds och bettingsidor 

Ett sätt att hålla koll på alla de förändringar som sker på den svenska sporthimlen är att titta på odds och bettingsidor. Där ser man tydligt vilka sporter som intresserar svenskar mest. Det är inte längre bara fotboll och hockey som dominerar på spelsidor, utan du har en hel uppsjö av sport och turneringar att spela på. Sveriges dynamiska sportlandskap tillåter alltså nya sporter att komma fram och då blir de också ofta populära att göra satsningar på.  

Även här kan man titta på e-sporten och hur bettingvärlden tagit in och lyft fram det som vilken sport som helst. Numera kan man spela på nästan alla olika e-sporter, och på de absolut största finns det alltid många aktiva odds man kan slänga in en liten summa på.  

Vissa konstanter förblir 

Trots att sportlandskapet är väldigt dynamiskt och ständigt förändras så kan vi ändå se vissa konstanter; till exempel så fortsätter klassiska sporter vara minst lika populära som tidigare. Det är viktigt för att vi ska ha en stabil grund att stå på och att inte allt förändras hela tiden. Svenskar följer fortfarande Premier League, NHL och de svenska motsvarigheterna väldigt aktivt.  

Så har det sett ut under väldigt lång tid, och det finns inget som pekar på att det kommer att förändras inom den kommande tiden. Det har varit viktigt för Sverige på så sätt att det är de här sporterna som banat väg för alla de mindre. Sedan sker det förstås vissa förändringar inom sporterna, men mycket är och förblir precis som det alltid varit.  

I Sverige är det lätt att starta föreningar 

För att fortsätta förstå sig på Sveriges dynamiska sportlandskap så bör man ha koll på den föreningskultur vi har i landet. I Sverige är det oerhört lätt att starta upp en förening, vilket har lett till att många sportföreningar startats för nya sporter och fenomen. På så sätt märker man direkt om det är en sport som attraherar spelare och lägger en grund för om man någon dag skulle vilja eller behöva expandera. Det syns framförallt bland Sveriges studenter. Där kan du hitta sportföreningar för allt från ljussabelsfäktning till Spikeball och Dota 2.  

Sammanfattning 

Att Sverige har ett dynamiskt sportlandskap råder det ingen som helst tvekan om, och anledningarna till det tycks vara många. Det har blivit lite av en snöbollseffekt där alla små grejer tillsammans bildar något stort som i sin tur öppnar upp många möjligheter. Förändring är något som uppmuntras inom sporten i Sverige och så får vi hoppas att det kommer fortsätta även i framtiden. Nya sporter, nya spelare och ett lika dynamiskt sportlandskap är framtiden.