Nyheter

Fler fastighetsföretag kritiska till kommunens planhantering

Fler fastighetsföretag är missnöjda med Jönköping kommun. Det visar undersökningen Fastighetsföretagarklimatet från Fastighetsägarna. I totalrankingen hamnar Jönköping i mitten. Sedan föregående undersökning har dock kritiken mot kommunens hantering av planärenden ökat kraftigt.

Fastighetsägarna har sedan 2006 låtit mäta hur det står till med fastighetsföretagarklimatet i 18 kommuner. Undersökningen granskar hur fastighetsföretagare ser på samarbetet med kommunen, hur förutsättningar för lönsamhet ser ut samt hur man upplever service, avgifter och handläggningstider. I årets undersökning får Jönköping ett NKI på 66,5, vilket placerar kommunen i mitten av totalrankingen.

Sedan förra undersökningen 2021 har andelen nöjda i flera sakområden sjunkit kraftigt. Det beror delvis på ökade kostnader och ekonomisk turbulens. Andelen svarande som anser att det går att bedriva lönsam fastighetsverksamhet i Jönköping har exempelvis minskat med 23 procentenheter. Även missnöjet med kommunens hantering av plan- och byggärenden ökar enligt undersökningen. Endast 11 procent av de svarande anser att planärenden fungerar smidigt i Jönköping. Det är långt under snittet för samtliga svarande i alla kommuner.

– För en växande kommun som Jönköping är det förstås allvarligt att missnöjet med handläggningstider är så utbrett. Det är jag övertygad om att även kommunen själva anser säger Jonas Hellberg, ansvarig näringspolitik på Fastighetsägarna i Jönköping.

Även om en del blivit sämre sen senaste undersökningen är har vissa saker också blivit bättre. Exempelvis anser nästan 10 procentenheter fler svarande att kommunen är engagerad i stadskärnan.

– Mycket är fortfarande positivt i Jönköping även om vissa trender oroar. Vi från Fastighetsägarna kommer ha en fortsatt konstruktiv dialog med kommunen. Förutsättningarna för ett gott fastighetsföretagarklimat är fortfarande mycket goda i Jönköping, säger Jonas Hellberg.