Nyheter

Så högt är svenskarnas intresse för att köpa bostäder i Spanien

Det finns ingen tvekan om att vi svenskar, sen väldigt många år tillbaka, har haft ett stort intresse för Spanien. Det såväl vad gäller att resa till Spanien som att hyra och köpa bostäder där. Under de senare åren har vårt intresse för att köpa bostäder i Spanien gått upp enormt. Trots att det under pandemin fanns ett begränsat intresse och tillgång till bostadsköp utanför Sverige finns det mycket som talar för att marknaden är påväg att återhämta sig.

Under sista kvartalet av 2021 genomfördes drygt 900 bostadsköp av svenskar i Spanien. Av alla de utlandsköp som gjordes under kvartalet stod svenskarnas del för ca 5% av det totala, vilket är en förhållandevis hög siffra och framförallt en ökning från föregående kvartal. Att Marbella är populärt bland svenskar har nog inte missat, men även bostäder på Mallorca har visat sig vara något som allt fler svenskar vill lägga pengarna på,

2022 var ett populärt år bland svenskar i Spanien

Att vi svenskar blir mer och mer attraherade av den spanska bostadsmarknaden, trots den pandemi som varit, är ett faktum. Under slutet av 2021 genomfördes ett flertal bostadsköp i landet, vilket är en siffra som på bara några månader ökade med ett par hundra köp.

Enligt den spanska inskrivningsmyndigheten genomfördes strax över 1200 bostadsköp av svenskar under första kvartalet av 2022. Till skillnad från Q4 2021 är detta en ökning med närmare 24%, och den högsta av de siffror som man redovisat sen 2013.

Samtidigt finns det undersökningar som visar på att marknaden varit något svajig och gått både stadigt upp och kraftigt ner under perioder. Nu verkar det dock som att trenden om att köpa bostad i Spanien återhämtat sig. Intresset från svenskar sades då vara rekordstort, vilket är en utveckling som fortsatt uppåt.

Paradisön Mallorca – därför vill så många svenskar bo där

I Spanien finns det många städer, byar och öar som verkar vara av stort intresse bland svenskarna. Det för såväl turistresemål som för bostadsköp. Ett specifikt ställe som blivit lite av en paradisö för de svenska resenärerna är Mallorca, det inte minst för barnfamiljer.

I och med att allt fler kan jobba hemifrån söker sig allt fler också till alternativa livsstilar utanför vardagen i Sverige. Barnfamiljer ser möjligheten att under en viss period av året byta land, där både föräldrarna och barnen samtidigt ges tillgång till en helt annan vardag. Barnen kan gå i svensk skola och njuta av bad och lek, och föräldrarna kan jobba från solstolen.

Utöver detta är Mallorca en ö som ger dig den där perfekta mixen, vilket i sig är en av anledningarna till att så många svenskar vill bo där. Det finns ett brett utbud av aktiviteter för alla åldrar och intressen, och du kan själv välja om du vill bo mer centralt och nära ”turistcentrum” eller om du vill bo och uppleva Mallorca på riktigt.

Efterfrågan är fortsatt stor

Trots att det i Sverige råder både inflation, en dyrare bostadsmarknad och högre räntor finns det inga tecken på att man som svensk skulle få ett minskat intresse i att göra ett bostadsköp i Spanien, eller på Mallorca specifikt.

I dagsläget är det just Mallorca som står för Spaniens hetaste bostadsmarknad. Priserna fortsätter därmed att gå upp på grund av den högre efterfrågan som finns, i kombination med ett lägre utbud. Som svensk är det inte längre möjligt att pruta på samma sätt som förut, men det finns samtidigt goda möjligheter att göra riktigt bra bostadsaffärer i Spanien.