Nyheter

Skolminister Lotta Edholm (L) på besök hos Plåt & Ventbyråns branschskola

Onsdagen den 15 mars besökte skolminister Lotta Edholm (L), departementssekreterare Jan Schierbeck och ledamot i kommunstyrelsen i Katrineholm Ewa Callhammar (L) Plåt & Ventbyråns Branschskola i Katrineholm. Fokus för dagen var den akuta kompetensbristen som företagen inom plåt- och ventbranschen drabbas av och hur branschskolans roll behöver stärkas för att få fler att utbilda sig till yrkena.

På tre års sikt behövs cirka 2000 ytterligare plåtslagare och cirka 1200 ventilationsmontörer för att förtegen ska kunna möta de behov som kunderna har. Under samma period förväntas endast hälften så många utbilda sig till yrkena. Något som påverkar hela samhället då bristen inom yrkena riskerar orsaka att stora värden i samhället går förlorade, viktiga funktioner försvinner och nödvändig utveckling avstannar.

– Trots att företagen inom plåt- och ventbranschen är akut drabbade av kompetensbristen så finns det alldeles för få utbildningsplatser runt om i landet. Branschskolan måste får en tydligare roll i att fler utbildar sig till plåtslagare och ventilationsmontörer. Därför är det bekymmersamt att det saknas politiska beslut som stärker branschskolan och dess förutsättningar att ännu bättre bidra med kompetent personal till små yrken, säger Niklas Angelöf utbildningsrådgivare hos Plåt & Ventbyrån.

I debatten hänvisar bland annat skolministern till att fler ska välja utbildningarna genom riksrekrytering eller att arbetet med de regionala planeringsunderlagen ska avhjälpa kompetensbristen. Lösningar som båda är illa anpassade till just små yrken. Däremot finns det en potential i de cirka 100 gymnasieskolor runt om i landet som har bygg- och anläggningsprogrammet men som inte aktivt erbjuder plåtslagarutbildning. Men här behövs tydlig styrning från politiken för att fler huvudmän ska förstå fördelarna.

– Idag är kunskapen om möjligheten för låg och många huvudmän uppfattar kostnaden för hög för att skicka elever till branschskolan. Trösklar som måste sänkas. Nu ser vi fram mot fortsatta diskussioner med skolministern om hur vi tillsammans arbetar för att fler ska utbilda sig till plåtslagare och ventilationsmontörer, säger Niklas Angelöf.