Nyheter

AB Framtiden: ”Hyresgästföreningen ser inte skillnad på privata och allmännyttan”

”Som Sveriges största allmännytta har vi ett ansvar för att allmännyttan utvecklas och fortsätter vara en viktig aktör på bostadsmarknaden. Det måste göras med allmännytta och affärsmässighet i balans.”

Det skriver Terje Johansson och Eva Paulson, AB Framtiden i en debattartikel i Göteborgs-Posten:

Replik: 15/3 Vad ska vi ha allmännyttan till om den beter sig som privata företag

”Hyresgästföreningen verkar inte se skillnad på allmännyttiga och privata fastighetsägare. Det tror vi att hyresgästerna gör. En av flera skillnader är hyresnivåerna. Låt oss göra en schablonjämförelse med Wallenstam, som Hyresgästföreningen tecknat avtal med. Hos Wallenstam kostar en lägenhet på 70 kvm i snitt 10 400 kronor (2021). Hos allmännyttan i Göteborg är hyran på en lika stor lägenhet i snitt 6 900 kronor (2021).”

”I år var vårt bud 4,45 procent och eftersom vi ogärna vill höja hyrorna retroaktivt skulle det gälla från 1 maj. Det är lägre än många andra, även Stockholm och Malmö, och hade i praktiken inneburit en höjning på 3 procent 2023. Det är också betydligt mindre än den allmänna prisökningen. Vårt ursprungliga yrkande på 6,8 procent var högt jämfört med de senaste åren, men det var lågt i en nationell jämförelse. Både vi och Hyresgästföreningen vet att utgångsbudet är där förhandlingen startar. När Hyresmarknadskommittén (HMK) tar upp frågan utgår de från parternas första bud, som var 6,8 respektive 1,59 procent. En viktig faktor när frågan går till HMK är att vi vet att våra hyresgäster får ett besked om sin hyra under våren.”

Läs hela debattartikeln här:

www.gp.se