Nyheter

Fastighetsägarna: ”Kraftfulla reformer krävs om inte bostadsbyggandet ska kollapsa”

”Förutsättningarna för bostadsbyggande har försämrats dramatiskt det senaste året. Det får långtgående konsekvenser för fastighetsbranschens möjligheter att tillhandahålla nyproducerade bostäder. Nu krävs åtgärder för att inte byggtakten i Sverige och Göteborg ska kollapsa.”

Det skriver Rikard Ljunggren, Fastighetsägarna i en debattartikel i Göteborgs-Posten:

”Tillgång till kapital är en förutsättning för bostadsproduktion. I en lågräntemiljö är hyresbostäder en attraktiv investering för aktörer som letar efter säker och trygg avkastning. När räntorna nu stiger världen över stiger också kostnaden för nyproduktion drastiskt. De ökade räntorna och de fallande bostadspriserna försvagar dessutom hushållens köpkraft. Det gör att en sjunkande skara personer har råd att efterfråga nyproducerade bostäder oavsett ägandeform.”

”I spåren av Rysslands invasion av Ukraina har också priserna på en lång rad byggmaterial skjutit i höjden. Det har gjort att byggkostnaderna har ökat snabbare än inflationen i övrigt. Enligt SCB:s byggkostnadsindex steg byggkostnaderna för flerbostadshus med 15,6 procent mellan december 2021 och december 2022.”

Läs hela debattartikeln här: 

www.gp.se