Nyheter

Årets Chef 2023

Claes Seldeby är vd:n som moderniserat kulturen, ökat jämställdheten, prisats för hållbarhetsarbete och gjort skillnad genom innovativa rekryteringsgrepp. Detta samtidigt som han dubblat omsättningen och höjt resultatet på Ahlsell. I år är han vinnaren av Sveriges tyngsta ledarskapspris: Årets Chef.

– Det känns fantastiskt kul att vinna det här priset! Så mycket värme som hela den här processen har inneburit, med hård konkurrens och hård granskning. Att vinna det här priset känns nästan overkligt, säger Claes Seldeby.

Att Claes Seldeby är Årets Chef motiverar juryn så här:

En modern ledare som vågat bryta upp konserverade hierarkier till förmån för jämställdhet i en traditionell bransch. Med lika starka finansiella som kulturella resultat visar denna chef att mångfald är kopplat till lönsamhet. En mänsklig ledare som rör sig lika ledigt på lagret som på scenen. Med nya rekryteringsgrepp och parollen ’från krogen till skogen’ har han byggt vinnande team och förflyttat företagskulturen. Nöjer sig inte med att sätta miljöarbete på egna agendan, utan utbildar även andra för att tillsammans nå visionen om ett hållbart samhälle.”

Övriga två finalister till utmärkelsen var Britta Wallgren, vd Capio Sverige och Cecilia Lejon, kommunchef Värmdö kommun.

Calle Fleur, Chefs chefredaktör och ansvariga utgivare, säger att Claes Seldeby lever upp till alla förväntningar som man kan ställa på en riktigt bra chef: ”Vår tunga och namnkunniga jury har utsett en mycket värdig vinnare av utmärkelsen Årets Chef. Ahlsell är ett bolag med rötter från 1800-talet, som verkar i en traditionell bransch med grabbig kultur. Claes Seldeby har tagit sitt bolag genom en remarkabel förändringsresa: Omsättningen, resultatet och medarbetarengagemanget har ökat, andelen kvinnliga chefer har fördubblats – och bolaget är nu bäst i klassen när det gäller hållbarhetsarbetet. Goda ledarskapsförebilder är viktigare än någonsin. Claes är definitivt en sådan”, säger han.

Juryarbetet bakom Årets Chef började redan före sommaren 2022. Av alla nominerade enades juryn om fem kandidater som gick vidare till nästa steg: att genomgå samma process som under en chefrekryteringsprocess. Denna process genomfördes av Chefs researchpartner, Badenoch + Clark. Därefter valde juryn ut tre finalister och slutligen – en vinnare: Claes Seldeby.

Jurymedlemmar, Årets Chef 2023:

Cecilia Norrby, redaktionschef Chef (Ordförande)

Ashkan Pouya, serieentreprenör och medgrundare Serendipity Group

Hélène Barnekow, fd vd Microsoft Sverige, nu partner i konsultföretaget Ascension

Björn Zoëga, vd Karolinska Universitetssjukhuset

Leif Denti, PhD Göteborgs universitet

Hayaat Ibrahim, Generalsekreterare Institutet mot mutor

Mattias Dahl, vice vd, Svenskt Näringsliv

Foto: Samuel Unéus