Nyheter

Fler kvinnor på toppositioner i HSB

Var fjärde vd inom HSB är kvinna och hela 40% av styrelseordföranden är kvinnor. HSBs siffror är betydligt högre än hos börsnoterade bolag.

– En arbetsgivare som vill attrahera de skarpaste medarbetarna måste också prioritera jämställdheten. Min övertygelse är att HSB står starkare tack vare att vi har en mer jämställd ledning och att kvinnor får en möjlighet att leda hos oss, säger Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund.

HSB har en stor andel kvinnor på ledande positioner. 40 procent av styrelseordförandena är kvinnor, vilket är en ökning med 5 procent från föregående år och att jämföra med 9 procent i börsbolagen. Motsvarande siffror på vd-nivå är 24 procent i HSB jämfört med 13 procent kvinnliga vd:ar i börsbolagen. Där har HSB ökat med en procentenhet samtidigt som börsbolagen backat med lika mycket, enligt Andra AP-fondens Kvinnoindex.

– Målet är att spegla samhällets sammansättning, vi kan klappa oss själva på axeln för att vi kommit en bit på vägen men det är fortfarande mycket arbete som kvarstår. Vi ska vara stolta över vad vi åstadkommit hittills men ödmjuka inför vad uppgiften kräver framåt, säger Pernilla Bonde.

Andel kvinnliga vd:ar i HSB Andel kvinnliga vd:ar i börsbolag
24 % 12%
Andel kvinnliga styrelseordföranden i HSB Andel kvinnliga styrelseordföranden i börsbolag
40 % 8 %
Andel kvinnor i HSBs styrelser Andel kvinnor i börsbolagens styrelser
43 % 35 %
Andel kvinnor i HSBs ledningsgrupper Andel kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper
46 % 27 %

Källa: Andra AP-fondens kvinnoindex.

På bilden: Pernilla Bonde, vd HSB Riksförbund

Foto: Karl Nordlund