Nyheter

De nominerade i årets landskapsarkitektur

Landmärket är Sveriges Arkitekters pris för årets bästa landskapsarkitektur. I år tävlar Dockanparken i Helsingborg med Hertig Johans torg och gata i Skövde samt Siegbahnsparken i Uppsala. Nu på måndag den 13 mars avslöjas vinnaren på Arkitekturgalans prisutdelning i Göteborg.

Sveriges Arkitekter har delat ut pris för att stimulera och visa exempel på god landskapsarkitektur sedan 1987, tidigare under namnet Sienapriset. Dagens landskapsarkitekter bidrar både till ekologisk hållbarhet, genom att rita lösningar för att mildra klimatförändringarnas effekter, och till social hållbarhet genom att skapa utomhusmiljöer som blir trivsamma vardagsrum där många kan vistas.

– Under juryarbetet har vi sett att naturen fortsätter att ha en given plats i landskapsarkitekturen, vilket på flera sätt är viktigare i dag. Det har också generellt varit fokus på att skapa inkluderande platser för människan, kommenterar juryordförande landskapsarkitekt LAR/MSA Jeanette Nilsson, Afry, juryarbetet.

– En annan trend som vi har kunnat ana är ett större fokus på återbruk och att förädla det befintliga, vilket det finns inslag av i flera projekt. Det är en trend som jag personligen gärna skulle se ännu mer av, säger Jeanette Nilsson.

De nominerade är:

Dockanparken med Djungellekplatsen, Helsingborg

En lekpark där barnen själva har fått välja tema. Djungel får möta områdets hamnhistoria i den nya stadsdelen Oceanhamnen. Landskapsarkitekt: Helsingborgs stad och Krook & Tjäder arkitekter i Malmö. Beställare: Helsingborgs stad.

Ur juryns motivering:

”En torrdocka i Helsingborgs hamnområde har fått en ny roll tack vare en stark originalitet i utformningen. Dockanparken, som ligger i ett läge invid den täta, trafikerade staden, tar fasta på de effektfulla kontrasterna med det öppna sundet och platsens hamnhistoria men tar också ett oväntat språng ut i fantasins värld.”

Hertig Johans torg och gata, Skövde

Torget med tillhörande gata har anor från medeltiden. Målet med ombyggnaden är bland annat att fylla på med nya aktiviteter för invånarna. Landskapsarkitekt: Land Arkitektur. Beställare: Skövde kommun.

Ur juryns motivering:

”Skövde befäster sin roll som centralort med den ambitiösa upprustningen av Hertig Johans torg och gata. Ett harmoniskt och växelrikt promenadstråk utmed Kyrkparken förstärker sambandet mellan stationen och stadens nya finrum. (…) Här får invånarnas vardagsliv en värdig och vacker fond.”

Siegbahnsparken, Uppsala

Parken ligger strax intill den nya stadsdelen Rosendal. Den är grön och skuggig tack vare många sparade träd och att befintlig växtlighet och stenhällar har lyfts fram. Landskapsarkitekt: Karavan Landskapsarkitekter. Beställare: Uppsala kommun.

Ur juryns motivering:

”Intrycket är att alla åldrar ska trivas här. Siegbahnsparken är ett starkt exempel på en landskapsarkitektur som med insikt om klimatavtrycket förädlar landskapets former och innehåll utan att kompromissa med gestaltningen. Resultatet är en stilfull och harmonisk helhet.”

Juryn har, förutom Jeanette Nilsson, bestått av landskapsarkitekterna LAR/MSA Martin Arfalk, Mandaworks, och Emily Wade, Landskapslaget och adjungerad professor vid SLU samt Ann-Sofi Noring, styrelseledamot i den internationella museikommittén CIMAM och ledamot i Kungliga Konstakademien.