Nyheter

Byggföretagen: ”Ändra arbetstiderna så att småbarnsföräldrar också kan jobba i byggbranschen”

”Enligt dagens avtal ska arbetstiden under veckorna vara förlagd någon gång under tiden 06.30 – 17.00. För många män och kvinnor fungerar det utan problem. Men för småbarnsföräldrar som vill och behöver lämna barn på förskola, eller är frånskild och lever ett varannan-vecka-liv, kan det ställa till problem. Byggbranschen behöver flexiblare arbetstider.”

Det skriver Mats Åkerlind, Byggföretagen i en debattartikel i Göteborgs-Posten:

”Det är hög tid att vi ser till så att även byggbranschen anpassas till ett modernt familjeliv, där föräldrarna hjälps åt med barnen. I byggindustrin var andelen kvinnor 10 procent 2020. Skillnaden är dock stor mellan olika yrkesområden. Bland yrken som kräver högskolekompetens, exempelvis civilingenjörer, utgör kvinnor över 30 procent. Bland personer som arbetar i ledningsarbete uppgick andelen till drygt 10 procent. Men inom hantverksyrkena, våra yrkesarbetare såsom snickare, murare golvläggare med flera var bara 2 procent kvinnor.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.gp.se/debatt/%C3%A4ndra-arbetstiderna-s%C3%A5-att-sm%C3%A5barnsf%C3%B6r%C3%A4ldrar-ocks%C3%A5-kan-jobba-i-byggbranschen-1.93274440