Nyheter

Osynliga skruvar gör altanen både lyxigare och barfotasäker

Trenden med att göra altanen till ett extra vardagsrum har växt sig allt starkare sedan pandemin och idag är ytan en stor del av många svenska hem. Det innebär att andra krav ställs på estetik och detaljarbete – från val av trä till val av skruv. För att tillmötesgå de nya kraven på en lyxigare finish lanserar infästningsexperten fischer nu HiddenFast, ett dolt trallskruvssystem som gör montaget av trallbrädor både smidigt, snyggt och slitstarkt.

Altansäsongen är på intåg och liksom varje år gör hantverkare och hemmafixare runtom i landet sig redo att lägga trall. Traditionellt monteras trallen ovanifrån med synliga skruvhuvuden, men eftersom fler och fler slutanvändare sätter pris på en snygg finish och ett flisfritt resultat har det dolda montaget blivit alltmer efterfrågat.

För att tillgodose slutkundens önskemål och göra arbetsmiljön bättre för hantverkaren lanserar infästningstillverkaren fischer nu sitt nya koncept HiddenFast för dold montering av trall. Konceptet inkluderar två olika trallskruvar, tillhörande bits samt ett ergonomiskt verktyg för enklare och smidigare montage.

Ett koncept som bygger på enkelhet

I namnet HiddenFast står ’Hidden’ för att infästningen blir dold och ’Fast’ för en snabb och effektiv arbetsgång. Det är ett komplett system för enkel och dold montering av trallbrädor, inklusive skruvar, bits och verktyg, och hela konceptet har tagits fram efter ledorden ”Keep it Simple”.

– Vi lanserar två olika sorters trallskruv. En EpoxZinc-ytbehandlad skruv som är utvecklad för nordiska förhållanden och uppfyller en C5 korrosionsklassificering, samt en rostfri A4-skruv som kan användas i trä med mer fukt och klarar mer extrema miljöer. Sortimentet inkluderar även bits och verktyget HiddenFast Guide, vilket är en ergonomisk skruvguide som gör det möjligt att säkra dold montering i sidan av trallbrädan. På så sätt blir skruven osynlig från ovan, berättar Lars Holbæk, Nordic Head of Product & Marketing Management på fischer, och fortsätter:

– Verktyget är dessutom utvecklat för att förbättra hantverkarens arbetsmiljö och göra byggandet smidigare och mer effektivt, då den skruvar ihop materialet med underlaget automatiskt med hjälp av hantverkarens kroppsvikt. Det är ett användarvänligt verktyg av låg vikt som är så pass enkelt att hantverkaren eller gör-det-självaren i stället kan lägga sitt fokus på att hantera själva trallbrädan.

Inga skador på vare sig skruv eller trall

Utöver att det blir ett fint resultat för ögat innebär det dolda montaget även att man slipper slitage på trallskruven, trots eventuellt slitage på brädan. Man kan därmed slipa sin altan utan att förstöra skruven och man slipper även att oroa sig för flisor som ofta uppstår runt ingången av traditionella skruvhål. Detta tack vare den unikt utformade trallskruven:

– Skruvarna har ett litet cylinderhuvud med TX-skåra och dubbel delgänga. Delgängan under huvudet går i motsatt riktning och säkerställer därmed effektiv åtdragning och infästning utan mellanrum mellan bräda och underlag. Utformningen av gängan på spetsen säkerställer dessutom snabbt grepp, skruvning och minskad klyvning i trämaterialet, säger Lars Holbæk och avslutar:

– HiddenFast går även att använda till andra infästningsuppdrag. Utöver trallskruv kan man även fästa andra material, som fasader till exempel. Både med och utan verktyget. Alla delar av HiddenFast-sortimentet kommer att vara tillgängliga för att köpa separat i butikerna och vi ser fram emot att se alla komponenter landa på hyllorna i mars.

På bilden: För att tillgodose slutkundens önskemål om en snyggare finish och göra arbetsmiljön bättre för hantverkaren lanserar fischer nu sitt nya koncept HiddenFast för dold montering av trall

Foto: fischer