Nyheter

Wienerberger-koncernen förvärvar stark fasadleverantör

Efter en nyligen genomförd affär byter den hållbara fasadleverantören Komproment ägare och kommer i framtiden att ägas av den österrikiska tegelkoncernen Wienerberger. Förvärvet är ett naturligt steg i Wienerbergers tillväxtstrategi utanför kärnverksamheten med fasadtegel och ger möjlighet att utöka kompetensen inom fasadbeklädnad i Sverige och resten av Norden.

Sedan 1999 har danska Komproment designat och levererat estetiska och hållbara fasad- och taksystem till de nordiska länderna och utvalda exportmarknader.

Marknaden för ventilerade fasader och beklädnad växer starkt och förvärvet av Komproment skapar stora tillväxtmöjligheter i hela Norden, särskilt när det gäller renovering och kommersiella byggnader.

– Vi producerar inte bara fasadtegel, utan fokuserar på hela klimatskärmen. Vi vill gärna utveckla vår verksamhet med kompletterande produkter för vårt populära fasadtegel ytterligare och förvärvet av Komproment ger oss närmast obegränsade tillväxtmöjligheter inom ett område som vi själva har arbetat målinriktat med sedan 2015, säger Henrik Dietrichsen, Regional Managing Director Nordics hos Wienerberger.

Starka krafter ger nya tillväxtmöjligheter

– Vi vill kunna erbjuda våra kunder marknadens absolut bästa material och system för framtidens klimatskärm. Det kan Komproment, som är känt för sin gröna profil med fokus på hög kvalitet, design och smarta lösningar för fasader. Det innebär också att de påminner mycket om oss och passar bra in i den nordiska Wienerberger-familjen, förklarar Henrik Dietrichsen.

Komproment har framgångsrikt utökat sin verksamhet under de senaste åren med en omsättning på 120 miljoner för 2022. Fram till idag har verksamheten levererat ca 300 000 kvadratmeter fasadlösningar i 12 länder. Men nu var det ändå dags att ta företaget till helt nya höjder.

– Vi har vuxit från att vara en mindre taktegelsverksamhet till en stark leverantör av estetiska fasadlösningar för byggande. Vi har gjort vad vi har kunnat för att förverkliga verksamhetens tillväxtplan och nu behöver vi hjälp med att förvandla Komproment till en mycket stabil exportverksamhet med fokus på de nordiska och europeiska marknaderna. Vi är säkra på att Wienerberger kan ge oss musklerna vi behöver. Vi gläder oss över att fortsätta med det som vi är bra på och att ta Komproment till helt nya höjder, säger en av de tre grundarna, Kim Kristensen, idag försäljningschef hos Komproment.

En totallösning för marknaden för fasad

Genom förvärvet kommer Komproment att fortsätta som ett eget märke med egen portfölj under Wienerberger-koncernen.

– Tillsammans får vi nu möjlighet att erbjuda våra kunder ett ännu bredare sortiment och en totallösning för klimatskärmen när det gäller estetiska och klimatvänliga fasadlösningar. Med den kompetens och kunskap om ventilerade fasader som Komproment har kommer vi att kunna serva marknaden ännu bättre, förklarar Henrik Dietrichsen.

Han tillägger:

– Vi har förvärvat en mycket välskött verksamhet med kompetenta medarbetare och en mycket hög teknisk sakkunskap. De har ett starkt varumärke och är i likhet med oss kända för material som är hållbara, klimatvänliga och lämpliga för det nordiska klimatet. Komproment blir en del av den nordiska Wienerberger-familjen, men varumärket och värderingarna behåller vi.

Alla Komproments tidigare ägare fortsätter inom företaget och blir nu en del av en ännu större tillväxtresa som på längre sikt bör innebära fler anställda, ökad omsättning och ett exportäventyr med fokus på spridning av Komproments koncept.

– Vi har skapat en långtidsplan för vårt fortsatta samarbete och gläder oss över att Komproment nu blir Wienerbergers nordiska expertcenter för fasadbeklädnad. Vi har i hög grad samma DNA och ser fram emot att få vara med och utveckla och stärka varumärket i ny ägarregi och med fokus på gemensamma värderingar och hållbara och estetiska lösningar, säger Kim Kristensen.

Henrik Dietrichsen avslutar:

– Vi är mycket medvetna om Komproments kunskaper om marknaden och det väletablerade nätverket med svenska och internationella kunder, och därför anser vi också att deras fortsatta engagemang är viktigt. Vi vill vara bäst på det som vi gör och nu blir vi tillsammans mycket bra på ventilerade fasader och beklädnad. Med innovativa produkter som gröna fasader, natursten, solceller och återvinningsmaterial tillför vi vårt hållbara produktutbud ytterligare värde.

På bilden: Krøyers Plads i Köpenhamn är Danmarks första Svanenmärkta flervåningshus, som med sitt djupröda skärmtegel både på de sluttande taken och fasaden framstår som en modern tolkning av de industriella och historiska packhusen som Krøyer Plads omges av. Bygget uppfördes med Wienerbergers skärmtegel URBAN Christianshavn och ritades av Vilhelm Lauritzen Arkitekter, COBE och GHB Landskabsarkitekter. Projektet har vunnit flera priser, bland annat det prestigefyllda MIPIM-priset.