Nyheter

R-I-V

Orden kommer från den svensk-brittiske arkitekturkritikern, författaren och journalisten Mark Isitt i senaste numret av Dagens Samhälle. Det handlar, återigen, om våra starkt kritiserade miljonprogramsområden. Finns det någon arkitekturstil som är så hårt kritiserad? Och, faktiskt, även omhuldad (då främst från arkitekturhistoriker).

Mark Isitt ger några riktiga bredsidor till miljonprogrammen:

”R-I-V. Tre pyttesmå bokstäver exploderar som atombomber i debatten. Omänskligt! Vart ska de boende då ta vägen? Vilken kapitalförstöring!”

”Detta trots att modernisimens förortsmiljöer visat sig fullkomligt värdelösa på att skapa trygghet – 18 av 19 av polisens särskilt utsatta områden är miljonprogramsområden.”

Mark Isitt fortsätter:

”Att hävda att miljonprogrammets torftiga, själlösa och massproducerade boendekapslar skulle vara orsaken till att 61 personer sköts till död förra året vore förstås befängt. Lika befängt är det dock att låtsas som att våra byggda strukturer, den fysiska miljön – stråk utan butiker, frånvaron av torg, de grötgråa betonglimporna som från luften ter sig millimeterprecist utplacerade men till fots bara upplevs bedövande oambitiösa – skulle sakna betydelse.”

”Arkitektur är inte bara tak över huvudet. Arkitektur är inte bara skydd mot regn och rusk. Snarare är arkitektur en scen som ska fyllas med liv, be folkas och bosättas, bilda fond för vardagen. När det görs bra, gestaltas med inlevelse, då slår tryggheten rot och trivseln får rum. När det görs dåligt…miljonprogram.”

Läs Mark Isitts krönika i sin helhet i Dagens Samhälle:

https://www.dagenssamhalle.se/opinion/gastkronika/mark-isitt-vi-maste-vaga-yppa-det-forbjudna/