Nyheter

Nyproduktionsmarknaden störtdyker

Nu börjar bostadsutvecklarna locka med avgiftsfria år och räntegarantier. Ett exempel är Bonava som bara lyckats sälja elva bostäder under sista kvartalet 2022. Ett ras med 96% jämfört med samma period 2021.

– Många priser ligger för högt, det är den slutsatsen man kan dra, säger Henrik Lenander, chef för nyproduktion hos Fastighetsbyrån till Dagens Industri.

Ikano Bostad och norska fastighetsutvecklaren Obos har meddelat varsel den senaste månaden.

Och alltfler bolag försöker övertrumfa varandra med erbjudanden:

Vincero Fastigheter: Bjuder på avgiften under 2023 i sitt bostadsrättsprojekt i Uppsala.

Trivebo Fastighetsutveckling: Tio avgiftsfria månader i Alingsås.

Steninge Slottsby i Sigtuna: Hustillverkaren Borohus bjuder på två avgiftsfria år för de parhus i bostadsrättsform som i dag finns till salu.

– Efterfrågan är betydligt lägre och osäkerheten högre när det handlar om något som ännu inte är färdigbyggt. När bostaden väl ska finansieras är frågan vad man får för sin nuvarande bostad, lånelöftet behöver kanske förnyas och man vet inte hur mycket mer lånet kommer att kosta, fortsätter Henrik Lenander till Dagens Industri.

– Problemet i en nedgång är att man ställer om snabbare i successionsmarknaden (begagnatmarknaden), men i nyproduktion har man kalkyler och kostnader som man inte kan skära i lika snabbt, säger Erik Eriksson, affärsutvecklare på Skandiamäklarna.