Nyheter

Glasgruppen lanserar isolerglas med dubbel livslängd och sexdubbel garanti

Den 7 februari lanserade Glasgruppen isolerglaset 4SG – en ny generation isolerglas med en förväntad livslängd på mer än 50 år och sex gånger så lång garantitid mot kondens mellan glasen, som traditionella isolerglas. Med detta tar Glasgruppen ett rejält kliv framåt vad gäller såväl produktsortiment som hållbarhet.

Efter en längre period av testkörning lanserar Glasgruppen ett nytt isolerglas med en förväntad livslängd på mer än 50 år. Tekniken är i grunden välbeprövad och bygger på en ny, elastisk massa, som på kemisk väg binder samman glasen. Detta gör att både gasläckaget och fuktinträngningen är minimal över tid. Resultatet blir ett isolerglas som både förblir fritt från kondens samt behåller sin isolerande verkan betydligt längre än tidigare generationer.

Ökad livslängd – minskad klimatpåverkan 

Med fördubblad livslängd kommer inte bara ekonomiska fördelar. Glasets och i nästa steg byggnaders livslängd har också en avgörande betydelse för branschens klimatpåverkan. För en byggnad med en livslängd på 100 år kan tidigare isolerglas behöva bytas ut upp till tre gånger. Med 4SG kan detta istället minska till endast ett byte. Sett till byggnadens hela livslängd innebär det därmed att man både sparar på naturresurser och minskar kostnader.– Att livslängden på en byggnad har en avgörande betydelse för såväl miljö som ekonomi råder det inget tvivel om. Nya isolerglaset 4SG är ett exempel på hur teknikutveckling kan spela en avgörande roll för att skapa en hållbarare framtid för både byggnader och miljö, säger Glasgruppens ägare Stina Wollenius.Ny kemisk massa ger flexibilitet

Isolerglas påverkas av väder och vind. Detta leder till att traditionella isolerglas, som fogas samman med en fast distanslist i metall och en tunn sträng butyl som primär tätning, slits ut över tid varpå isoleringseffekten minskar och kondens uppstår mellan glasen.I nya isolerglaset 4SG har den fasta metall-listen ersatts med en flexibel distanslist som består av den kemiska massan Ködispace 4SG, från tyska Kömmerling. Eftersom den är flexibel rör den sig med glaset utefter väderpåverkan. Dessutom är den reaktiv, vilket innebär att den med tiden reagerar på molekylnivå och binder samman materialet på ett sätt som närmast är att beskriva som att de växer samman.30 års garanti – längst i branschen

Med den ökade livslängden erbjuder Glasgruppen även en utökad garantitid om 30 år mot kondens, vilket är sex gånger längre än branschens standardgaranti.– Vid stresstester har isolerglaset 4SG bibehållit sin prestanda under motsvarande 50 år, med ett marginellt gasläckage om endast 7%. Sett till den minimala prestandapåverkan som glasen uppvisat skulle livslängden teoretiskt kunna vara avsevärt mycket längre. Därför är vi stolta över att höja garantin på våra nya isolerglas till hela 30 år, säger Ola Anvegård, affärs- och verksamhetsutvecklingschef på Glasgruppen.